NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások 2019. évi palántaszemle az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft termelőinél

2019. évi palántaszemle az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft termelőinél

2019 palántaszemle

Április utolsó napján palánta szemlét és szakmai napot tartott az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft termelésirányító csapata. Az egy napos rendezvényen részt vettek a nemesítés, vetőmag előállítás, palántanevelés, valamint a kutatás és fejlesztés területén közreműködő külső szakértő kollégák is.

A szemle során három nagyobb palántanevelő centrumot látogattunk meg és a helyszíneken tematikusan érintettük az alábbi szakmai területeket:

  • Az Agroport-D Kft képviselői részéről tájékoztató hangzott el a hazai fajtakutatás és vetőmag előállítás aktuális helyzetéről és az elkövetkező évek feladatairól.
  • Reprezentatív felmérések alapján megállapításra került, hogy az elmúlt két évben a hazai vetőmagvak kelési szintje kiemelkedően jó. Ezen a területen jelentős javulás történt a korábbi évekhez képest.
  • Hosszú évek gyakorlatának megfelelően folytatódik az FCV és BLY dohányok fajtakísérlete. 2019-ben Ófehértón és Nyírkarászban történik a Virginia dohányok (fajták és fajtajelöltek) összehasonlító kísérlet, míg a Burley dohányoké Hajdúhadház – Bocskaikert és Biri helyszíneken van. Mind a négy termelőnk évek óta segíti a közös munkánkat.
  • A palánta neveléshez a komposzt beszállítást a Stender és Klassman cégek biztosították eltérő földkeverékekkel. Mindkét termék az elvárásoknak megfelelő minőségű volt, az idén gyomosodás nem volt tapasztalható.
  • Az idén 60 különböző dohánypalánta nevelő gazdaság feltöltő vizét vizsgáltattunk be, melyre külső szakértő kollégánk egyedi feltöltési javaslatokat készített. A feltöltő vizek megfelelő minőségűek voltak, csak egy mintánál volt szükség jelentősebb korrekcióra. A termelőink a részükre biztosított szaktanácsot betartva, kiváló palántákat állítottak elő 2019-ben. Említésre méltó növény egészségügyi probléma az idén nem merült fel.
  • A palántanevelésnél két megfigyelést állítottunk be az idén. Az egyik a DTS (kemény műanyag falú tálca) használata dohány hidrokultúrás palánta nevelésben. Ennek a jelentősége az, hogy néhány éven belül az EU várhatóan kemény szankciókat fog bevezetni a polisztirol termékek használata területén. Ezt akarjuk megelőzni egy technológiai váltással. A másik, a kókusz rost használata palánta nevelő közegbe keverve. Erre azért van szükség, mert az STP előírja a részünkre, hogy megújuló forrást is alkalmazzunk a palántanevelés során. Mindkét megfigyelés nyomon követhető a www.nyidoter.hu weboldalon.
  • Továbbra is folytatjuk három jelentős rovar kártevő csapdázását, valamint a csapdák eredményei alapján szaktanácsot adunk a megfelelő védekezésre. A három kártevő az alábbi: Dohánytripsz (Thrips Tabaci), Vetési bagolylepke (Agrotis segetum) és a Gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera). A heti fogás eredmények elérhetően a www.madosz.hu és a www.nyidoter.hu weboldalakon. Ezzel a szolgáltatásunkkal minden magyarországi dohánytermelőnek kívánunk segíteni, hogy a dohánytermesztése eredményes legyen és annak eredményességét a rovar kártevők okozta kártételek ne befolyásolják.
  • 2019-ben a NYIDOTER Kft agronómusai minimum 6 alkalommal fognak minden szerződött termelőjüknél elektronikus adat felvételezést folytatni a MobiLeaf applikáció segítségével, mely adatokat az éve STP önértékelésünkkor fogunk felhasználni.
  • Az ULT Magyarország Kft részéről tárgyalásokat folytatunk három meghatározó gyártóval és forgalmazóval, hogy a dohány folyamatosan sorvadó engedélyezett növényvédőszer választéka megfelelően bővüljön, mely minden hazai dohánytermelő érdeke.

Összegezve megállapítható, hogy a 2019 termesztési év alapjai biztosítottak, így a napokban megérkezett csapadékkal elindítható a szántóföldi szakasza a termesztési évünknek.

Fekete Tibor Agronómiai igazgató, ULT Magyarország Kft.

Related Post