NYIDOTER KFT. +36 30 43 62 950, +36 30 43 62 951 nyidoter@nyidoter.hu

2020. évi első vírus felvételezés a fajtajelölt dohányokban

A Nyidoter Kft és az Agroport-D Kft. kollégái közösen elvégezték a 2020-as szezon első vírus felvételezését a fajtajelölt dohányokban.

Az új fajták nemesítésének a célja, hogy a hazai körülményekhez és a piac igényeihez mérten a legmegfelelőbb fajtát tudjuk köztermesztésbe állítani.

A fajtajelölt kísérlet során figyelembe vesszük a termesztés összes paraméterét, melyeket a folyamatosan rögzítünk. Az alkalmazott technológiai elemek naprakészen elérhetőek a www.nyidoter.hu felületen.

Ezeknél a fajtajelölteknél kiemelt figyelmet fordítunk a fajták betegségekkel szembeni ellenállóságára. Az idei szezonban különösképpen érezhető ennek a súlyossága, mivel tapasztalhatjuk, hogy az időjárás viszontagságai miatt a növényeink legyengült, stresszes állapota miatt fogékonyabbak a vírus betegségekkel szemben.

Az idén továbbra is három Virginia (Hevesi Vj-22, Hevesi Vj-23, Hevesi Vj-24) és egy Burley fajta (Burley Pj-14) kapott helyet. Ezeket a fajtákat két-két helyszínen termesztjük az idén. A Virginia fajták Ófehértón és Nyírkarászban, míg a Burley fajták Biriben és Hajdúhadházon kaptak helyet.

A vírus felvételezés metodikája a következő: A kísérleti parcellák Virginia dohány esetében 1-1 ha területen míg a Burley dohány 0,3-0,3 ha területen lettek beállítva. A vírus felvételezéskor a parcella bal oldaláról a második sorban felvételezünk 200 db növényt úgy, hogy az első 10 db-ot kihagyjuk. A fajtajelöltek mellett kontrollként a Pallagi 5 és Hevesi 9 fajtákat is vizsgáljuk.

A kísérleti helyszíneken a dohány ültetvények a szélsőséges időjárási körülményekhez mérten jól fejlettek. A felvételezés során az ültetvények vírus fertőzöttsége 1-9 % között mozgott. Az uborka mozaik fertőzöttsége volt jelen legnagyobb arányban, különösképp a Burley fajtáknál.

Az év folyamán még egy alkalommal fogunk a kísérleti fajtákban vírus fertőzöttséget felvételezni.

További képeket és frissített tartalmú táblázatokat Fajtakísérletek oldalunkon találhat.

Nyíregyháza, 2020.07.10.

Balogh Dávid agronómus, NYIDOTER Kft.

Related Post

2021 évi dohánypalánta nevelés fenntartható forrásból származó nevelő közeggel2021 évi dohánypalánta nevelés fenntartható forrásból származó nevelő közeggel

A 2018-ban kezdődött és három éve folytatott programunkat a fenntartható forrásból származó kókuszrosttal 2021-ben több termelőnél üzemi méretekben folytatjuk tovább. A palántanevelés során alkalmazott különböző tőzeg keverékek nem fenntartható forrásból