NYIDOTER KFT. Kísérletek - Megfigyelések 2020. évi Helicoverpa armigera megfigyelési program

2020. évi Helicoverpa armigera megfigyelési program

Gyapottok bagolylepke elleni védekezés

2020.06.30-i nappal megkezdődött a gyapottok bagolylepke megfigyelése a Nyidoter Kft. termelőinek körében.

A gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) esetében régebben vándor fajról beszélhettünk, azonban napjainkban évente több hernyónemzedék is kifejlődhet hazánkban. Három, egymástól jól elkülönülő, rajzásgörbe figyelhető meg. Az első nemzedék rajzása június vége-július első dekádja időszakra tehető. A második rajzással egy időben jelennek meg az L1-es és az L2-es hernyók, mely kb. a július 20. körüli időszakra esik. Ezt követő 3-4 napon belül található a legtöbb L1-es hernyó, melyek ellen a leghatékonyabban lehet védekezni.

A hernyók gyors fejlődését jelzi, hogy kb. egy hét múlva, már az L2-es „hernyócsúcs” regisztrálható. A kártevő kártételére dohányban július közepén kell számítani leginkább, illetve a késő nyári és kora őszi időszakban.

A lárva csak a lombozat felső részét, a hajtáscsúcsot és az itt található leveleket fogyasztja, ellenben a vetési bagolylepkével (Agrotis segetum), mely a fiatal dohány növények alsó szár részét rágja el.

Védekezés: Feromon, varsás csapda megfigyelés alapján, a júliusi rajzás csúcsot (második rajzás) követő legkésőbb egy héten belül.

Felhasználható készítmények: BULLDOCK 25 EC (béta-ciflutrin), LASER (spinosad), BACTO SPEINE, DIPEL (Bacillus thuringiensis)

A varsa csapdás megfigyelés eredményei a www.nyidoter.hu felületen elérhető, melyet heti rendszerességgel frissítünk.

További információkért keressék az illetékes agronómus kollégát.

Nyíregyháza, 2020.07.10.

Balogh Dávid agronómus, növényvédelmi szakmérnök NYIDOTER Kft.

Related Post

Peralgonsavval történő kacsgátlási kísérlet Burley dohánybanPeralgonsavval történő kacsgátlási kísérlet Burley dohányban

Az ULT Magyarország Kft, NYIDOTER Kft és a  BELCHIM közös megfigyelési programot indított a BELCHIM peralgonsav tartalmú készítményével. A kacsgátlási kísérletet két Burley ültetvényben, Napkoron és Nyírpazonyban került beállításra. A