NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások,Kísérletek - Megfigyelések 2021 évi dohánypalánta nevelés fenntartható forrásból származó nevelő közeggel

2021 évi dohánypalánta nevelés fenntartható forrásból származó nevelő közeggel

A 2018-ban kezdődött és három éve folytatott programunkat a fenntartható forrásból származó kókuszrosttal 2021-ben több termelőnél üzemi méretekben folytatjuk tovább.

A palántanevelés során alkalmazott különböző tőzeg keverékek nem fenntartható forrásból származnak. A képződésükhöz több száz évre van szükség. A tőzeg kitermelése érzékeny területekről történik és az itt kialakult élővilág nagymértékben károsodik. A tőzegréteg letermelésével alapvetően változik meg az eredeti környezeti állapot, mely szakszerű visszaállítása hosszú évtizedekbe kerül. Ezért tartjuk fontosnak az alternatív módszerek megtalálását és alkalmazását a dohány palántanevelésben.

A kókuszrost használatával csökkenthetjük a nem fenntartható forrásból származó tőzegkeverékek használatát, illetve a termesztés költségeit is.

Az elmúlt három év pozitív tapasztalatai alapján az idei programunkat nagyüzemi méretűre növeltük, így közel 75.000 liter kókuszrostot használtak fel a termelőink kilenc gazdaságban.

A korábbi évektől eltérően a kókuszrost most nem préselt, száraz brikett formájában érkezett, hanem nedvesített, morzsolt állapotban, „big-bag” zsákokban mely így minden további előkészítés nélkül alkalmazható volt a gépi tálcatöltéseknél.

A korábbi tapasztalatok alapján a gyártó úgy készítette elő az agyagot, hogy a kókuszrost szerkezete már nem tartalmaz hosszú kókuszrost szálakat, melyek így nem akadályozták a gépi töltést és az egyenletes vízemelést a tálcákban. A programmal kapcsolatos részleteket és eredményeket weboldalunkon folyamatosan frissítjük, így nyomon követhető a kókuszrost felhasználásának sikeressége.

A 2021 évi dohánypalánta nevelés fenntartható forrásból származó nevelő közeggel kísérletünk első két fázisa már megtekinthető a Kókuszrost kísérlet oldalunkon.

Balogh Dávid, Nyidoter Kft

Related Post