NYIDOTER KFT. Kísérletek - Megfigyelések 2021 évi fajtakísérletek kiértékelése

2021 évi fajtakísérletek kiértékelése

A 2021 évi fajtakísérletek kiértékelése.   (AGROPORT-D Kft. – ULT Kft. – NYDOTER Kft.)

A 2021 évi fajtakísérleti program utolsó fázisához érkeztünk, a fajták teljesítményének és alkalmazhatóságának értékeléséhez.

Idén a programban egy Burley fajta (Pj-15) és három Virginia fajta (Vj-23, Vj-24, Vj-25) kapott helyet, melyek a NYIDOTER Kft. termelőinél lettek kihelyezve.

A program során minden termesztésre vonatkozó adatot a termelőkkel együttműködve folyamatosan gyűjtöttünk már a palántaneveléstől megkezdve, mely a dohányok felvásárlásával ér véget. Az adatokat az erre a célra kialakított egységes táblázatokban tartjuk nyilván, melyek naprakészen elérhetőek a www.nyidoter.hu weboldalon.

Fontos szempont, hogy a fajták jó tolerancia illetve rezisztencia képességekkel rendelkezzenek a főbb kórokozókkal szemben. Az év során két alkalommal végeztünk el vírusfelvételezéseket az ültetvényeken, egy-egy szakmai nap keretében. A szemlék során minden fajtánál nagyon alacsony vírus fertőzöttségi szintet tapasztaltunk. Egyedül a  Cégénydányádon lévő Burley ültetvényen volt magas az uborka mozaik vírus (CMV) fertőzöttség, melyet az uborka elővetemény idézhetett elő.

További fontos szempont, hogy a fajták a hazai termesztési körülmények között jó termőképességgel, termésbiztonsággal rendelkezzenek és az ipar számára megfelelő alapanyagot biztosítsanak. Virginia fajták esetében fontos, hogy a fajták gépi betakarításnál is jól alkalmazhatóak legyenek.

Becsléseink alapján, termés mennyiségben a kísérletebe állított Virginia és Burley  fajta jelőltek jó eredményekkel fognak zárni. A minőséget tekintve elmondható, hogy a nyári időszakban hosszan tartó aszályos időszak miatt a tápanyag feltáródás elhúzódott, így a fajták később értek. Ennek következtében sajnos a betakarítás kitolódott és sok esetben az, nem megfelelő érettségi állapotban történt. A minőség különösen a Virginia fajtáknál valamivel gyengébb lesz, mint a korábbi években volt. A Burley fajtáknál ez kevésbé tapasztalható.

Az eredményeink és megfigyeléseink alapján fogunk dönteni a fajták jövőbeni alkalmazhatóságáról. 2022-ben a fajtakísérleti programot tovább kívánjuk folytatni.

Balogh Dávid agronómus, NYIDOTER Kft.

Related Post