NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások,Kísérletek - Megfigyelések Az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft 2024. évi főbb kísérleti programjai

Az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft 2024. évi főbb kísérleti programjai

Az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft 2024. évi főbb kísérleti programjai
2024-ban folytatjuk a magyarországi dohány fajták és fajtajelöltek nagyüzemi megfigyeléseit, melynek keretein belül négy helyszínen (Biri, Napkor, Ófehértó, Nyírkarász) négy fajtát, három Virginia és egy Burley fajtát vizsgálunk meg a helyi termesztési körülmények között. A Virginia fajta választékban egyelőre nem módosítottunk a 2023-as évben vizsgált fajtákon. Igy továbbra is a Vj-23, Vj-24 és Vj-25 fajták és fajtajelöltek szerepelnek a programban. Burley fajtából továbbra is egy fajta került a megfigyelési programba, viszont itt a termelői visszajelzések alapján az idén a Pj-15 fajtajelölt helyett a Pj-16-t fogjuk szántóföldi körülmények között megfigyelni.


Az 1997-ben indult kártevő megfigyelési programjainkat tovább folytatódik, a dohánytripsz, vetési bagolylepke és a gyapottok bagolylepke gradációjának nyomon követesével. Az IPM technológia rendszer növényvédelmi kezelések időzítéséhez az így szerzett információk adnak megfelelő támpontot. A tripszeket befogó sárga ragacslapokat ezen a héten helyeztük el a fólia sátrakban. A megfigyelési helyeken 3-3 db csapda került kihelyezésre egy sátorban, majd ezeket heti rendszerességgel cseréljük. A kiültetést követően pedig a szántóföldön folytatódik a megfigyelés. A bagolylepke csapdázást az ültetések megkezdése előtt kezdjük el a vetési bagolylepke feromon kapszuláinak kihelyezésével a varsa csapdákba. A nyár végén pedig egy másik veszélyes fajt, a gyapottok bagolylepkét fogjuk csapdázni. A csapdák fogás eredményeit szintén heti rendszerességgel.

Balogh Dávid növényvédelmi szakmérnök, NYIDOTER Kft.

Címkék: ,

Related Post