Aktuális növényvédelmi feladatok

Tisztelt dohánytermelő Partnereink!

Ezúton szeretnénk önöket tájékoztatni az elkövetkezendő időben esedékes növényvédelmi munkálatokról és azoknak a helyes kivitelezéséről.

Rovarkártevők elleni védekezés:

Az idén a kiültetést követően kicsit elhúzódva zajlott le a vetési bagolylepke rajzása, mely az időben elvégzett kezeléseknek a hatására nem okozott komoly károkat az ültetvényekben.

Jelenleg a dohánytripsznek és a gyapottok bagolylepkék rajzásdinamikai megfigyelését folytatjuk. Ezek az eredmények minden héten frissítésre kerülnek a www.nyidoter.hu weboldalunkon, ahogy azt már megszokhatták. Kérjük, innen tájékozódjanak ebben a témában, hiszen több termelői körzetre levetítve találhatnak információkat ezen fajok megjelenésével kapcsolatban.

Az elmúlt hetek dohánytripsz fogási eredményei, főként a déli országrészeken, eddig még nem látott mértékben emelkedtek meg. Néhány ültetvényen tapasztalható a paradicsom bronzfoltosság (TSWV) nagyobb mértékű megjelenése. Ennek a terjedésében nagy szerepet játszanak a tripszek, mint vektorok. Mivel közvetlenül maga a vírus ellen nem tudunk növényvédőszerrel védekezni, a kuratív kezelés hiányában a vírus terjedését elősegítő tényezőkkel szemben kell cselekednünk. A tripszek erőteljes rajzására való tekintettel célszerű az ültetvényekben most még a betakarítások megkezdése előtt rövid várakozási idővel rendelkező készítménnyel védekezni. Erre a célra az FMC készítményét a Beneviát javasoljuk. Ez a készítmény hatékony más állati kártevőkkel szemben is melyek most jelennek meg, vagy már megjelentek az ültetvényekben és jelentős károkat okoznak azokban. A Benevia esetében 0,5 l/ha dózissal végezzük el a kezeléseket 300-400 l vízmennyiséggel.

Az ültetvényszemlék során azt tapasztaljuk, hogy nagymértékben jelentek meg a különböző poloska fajok, melyek szívogatásukkal elhervasztják a fiatal leveleket és hajtásokat. Ahol nagyobb mértékben jelen vannak, ott célszerű ezek ellen is védekezni egy menetben a korábbiakban bemutatott módon.

Tetejezés és kacsgátlás:

A tetejezés és kacsgátlás kiemelt jelentőségű termésnövelő beavatkozás az Virginia és Burley dohányoknál egyaránt. A gépi betakarítású dohányok esetében elengedhetetlen!

Kétféle hatásmechanizmussal rendelkező készítményt alkalmazunk erre a célra: a kontakt hatású n-dekanolt (Royaltac N), illetve a felszívódó, sejtosztódás gátló és érésgyorsitó hatású maleinsav-hidrazidot (Royal MH-30).

Az alkalmazandó technológiai javaslataink az alábbiak:

Burley kacsgátlás:

1, Kézi, beöntözéses technológia:

  • A tetejezés és kacsgátlás időzítése általában az aljazás körüli időszakban esedékes, a virágzat és kacsok fejlettségétől függően az első betakarítás előtt vagy után. A tetejezést célszerű akkor elvégezni egy menetben mikor az ültetvénynek kb. 75 %-a már szinte teljes virágzatban van. Ezt követően kis területeken a beöntözéses technológiát javasoljuk önöknek.
  • A javasolt készítmény a Royaltac N, melyet 3,5 %-os töménységűre keverjük majd a kitetejezett töveket felülről beöntözzük úgy, hogy a szer végig csorogjon a száron. Ennek az időzítését úgy kell kiválasztani, hogy a hónalj hajtások mérete még ne haladja meg az 1-2 cm-t, mivel ilyenkor tudja kellőképpen leperzselni azokat a készítmény.

2, Gépi, szántóföldi permetezővel történő kijuttatás:

  • Itt célszerű alacsony nyomással nagy permetcseppeket képezve lepermetezni az ültetvényt úgy, hogy a száron szintén meg tudjon folyni a készítmény. Itt is a Royaltac N készítmény alkalmazását 3,5 %-os töménységgel, nagy lé mennyiség mellett javasoljuk.

Burley ültetvényekben nem elterjedt a felszívódó, Royal MH-30 használata, mivel itt nem olyan fontos az érésgyorsitás. A letört levél még tovább él egy darabig a zsinórokon és annak az utóérése a szárítópajtában történik meg.

Virginia kacsgátlás:

1, Kézi betakarítású Virginia:

  • Mivel itt jellemzően nagyobb területű ültetvények vannak már, a beöntözéses Royaltac N kezelés itt már nem kaphat szerepet. Célszerű a fentiekben a Burley dohány esetében bemutatott permetezéses technológia szerint elvégezni az első kezelést a Royal TAC készítménnyel, majd ezt követően az aljazás befejeztével a Royal MH-30-al történő kezelést az ültetvény további kacsmentesen tartásához és az anya és hegy levelek érésének elősegítéséhez.

2, Gépi betakarítású Virginia:

  • Gépi betakarítású Virginia dohányok esetében célszerű lehet a Royaltac N kezelés két részre történő felosztása alacsonyabb töménységű permetlével. Itt az első kezelést már az aljazás megkezdése előtt el lehet végezni, mikor a hónaljhajtások még nagyon kicsik, hiszen ezek ellen nagyon hatékonyan tudunk fellépni az alacsonyabb dózissal is. A második kezelést pedig az anyalevelek betakarítását megelőzően kell elvégezni, illetve a fentiekben bemutatott módon a Royal MH-30-al történő kezelést is végrehajtani.

A Benevia, Royaltac N és a Royal MH-30 készítmények engedély okiratát csatoltuk. Kérjük növényvédelmi beavatkozásaikat au engedély okirat szerint végezzék a biztonsági előírások fokozott betartása mellett.

Balogh Dávid agronómus növényorvos, NYIDOTER Kft.

Related Post

Itt a lehetőség! Gépbeszerzésre, sőt meglévő gépek fejlesztésére lehet pályázni!Itt a lehetőség! Gépbeszerzésre, sőt meglévő gépek fejlesztésére lehet pályázni!

Megjelent a „Mezőgazdasági digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása”, azaz a precíziós gépbeszerzés pályázat felhívásának tervezete. Az elmúlt években rengeteg gazda érdeklődött a gép- és eszközbeszerzés pályázatokkal kapcsolatban, de 2015.