Az ULT Magyarország Kft. sajtóközleménye

ULT Magyarország Kft_Blue

Fekete Tibor

Tisztelt Dohánytermelő Partnerünk!

Február második hetében befejeződött a Burley dohányok felvásárlása, mellyel lezárult az érvényben lévő három éves termesztési szerződésesünk második éve és a 2019. évi termelési év.

Sajnálatos tény, hogy az elmúlt két termesztési évben a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a termelőink jelentős része nem tudta megtermelni a leszerződött mennyiségét, így a NYIDOTER Kft sem tudta teljesíteni a szerződéses kötelezettségét az ULT Magyarország Kft felé. Látva a kialakult nehézségeket és elismerve a termelőink igyekvő szándékát, a gyengébb évjárat ellenére is a felvásárlás során a dohányok minősítésénél figyelembe vettük a pótlólagos termelői ráfordításokat és a felmerült többletköltségeket. A 2019. évi felárszámítás módját a szerződött partnereink számára kedvezően módosítottuk, így az árbevételüket a szerződésben rögzített feltételekkel szemben javítottuk.

Az értékesítés végén minden termelőnknek a kiesett termésmennyisége ellenére is kiadtuk a teljesítési igazolásunkat a Magyar Államkincstár felé, így biztosítottuk a támogatás lekérésének alapvető feltételét. Az országos, hivatalos termesztési adatok alapján, viszont ki kell emelnünk, hogy az ULT – NYIDOTER szerződött dohánytermelői a kedvezőtlen környezeti hatások ellenére is, jóval magasabb termésátlagot értek el, mint a piac egyéb szereplői. Köszönjük minden partnerünknek a 2019. évi teljesítményét és bízunk abban, hogy a 2020-as termesztési évben kedvezőbb időjárási és gazdasági feltételeink lesznek!

Tudjuk azt, hogy az elmúlt évek alatt a termesztési költségek jelentősen emelkedtek. Ez a tendencia tapasztalható a mezőgazdaság minden ágazatában, de igazán erős hatással a nagy kézimunka igényű ágazatokra van. Érezzük azt, hogy folyamatosan emelkednek a munkabérek és egyre kevesebb a foglalkoztatható munkavállaló. Ezzel a problémával viszont nemcsak a mezőgazdaság, hanem a teljes magyar gazdaság folyamatosan küzd. Ezeket a hatásokat figyelembe véve emeltük meg a felvásárlási alapárainkat 2019-ben és tesszük ezt most a 2020-as termesztési szezonban is. A szerződésünknek ide vonatkozó módosításáról minden szerződött partnerünket levélben tájékoztattunk február első hetében.

2019. októberében a MADOSZ 20 éves jubileumi konferenciáján Tarpataki Tamás helyettes államtitkár úr a dohány támogatásával kapcsolatosan az előadásában a következőket mondta:

„A folytatást segítheti, hogy az átmeneti nemzeti támogatások nagy valószínűséggel tovább élnek, és a „de minimis” támogatás, ami a dohánytermelésre is vonatkozik, belső megegyezéssel rendezhető.”

A jubileumi ülésen helyettes államtitkár úr arról adott tájékoztatást, hogy a Magyar Kormány változatlan formában tovább kívánja biztosítani a dohány támogatását termelőinknek a jelenlegi támogatási (KAP) ciklus végéig. Ez a várható hosszabbítás miatt a 2021., és 2022. termesztési éveket jelenti. Az elmúlt hetekben az Agrárminisztérium különböző szinteken már hivatalosan is kommunikálta, hogy 2021. átmeneti év lesz a két támogatási ciklus között a 2020-as támogatási feltételek biztosításával. Az új támogatási ciklusban, ami 2022. vagy 2023-ban indul (ez még jelen pillanatban nem tisztázott), a Magyar Kormány továbbra is támogatni kívánja a dohánytermelőket, akik majd az új CAP ciklusban is termelnek, szerződéssel rendelkeznek és a környezetükben élő munkavállalókat hivatalosan foglalkoztatják.

Az új támogatási ciklus magyarországi dohánytámogatási feltételeinek kidolgozása és meghirdetése előtt a döntéshozók képviselői szeretnék látni, hogy az elsődleges feldolgozók hosszabb távon, a piacon kívánnak e maradni és a termelők folytatni kívánják-e a termesztésüket. Amennyiben a hazai termesztés drasztikusan tovább csökken az új ciklusban a támogatás esélyei csökkennek.

Az ULT Magyarország Kft., figyelembe véve a döntéshozók ágazattal szembeni elvárását, valamint a MADOSZ ide vonatkozó megkeresését a következőket tette meg:

  • Minden szerződött termelőnknek a NYIDOTER Kft.-vel közösen lehetőséget biztosítunk a 2018-2020 három éves termesztési szerződésünk további egy évvel, 2021-re történő meghosszabbítására. Természetesen ezt úgy ajánljuk fel, hogy a felvásárlási árak a termesztési ciklusra nem rögzítettek, azok a termesztési év kezdete előtt újratárgyalandók. Ha bármilyen, előre nem kalkulálható körülmény alakul ki (vis maior), a megkötött szerződés a gazdasági tevékenység megkezdése előtt mindkét fél részéről megnyitható, annak feltételei újratárgyalhatóak.
  • Az ULT Magyarország Kft. felkéri a NYIDOTER Kft.-t és a szerződött dohánytermelő partnerét, hogy egy közös nyilatkozatban rögzítse hosszabb távú termesztési és felvásárlási szándékát. A MADOSZ megkeresése alapján a termelői érdekképviselet részére bocsátjuk ezeket a nyilatkozatokat, hogy a következő támogatási ciklus dohány támogatásának meghirdetése érdekében azt bemutathassa a döntéshozók felé. Ezzel tudjuk közösen igazolni az ágazat hosszú távú céljait, működési szándékát és a támogatás szükségességét Magyarországon.

A NYIDOTER Kft agronómusai az elmúlt három hétben folyamatosan látogatják a termelőinket a 2021-es szerződéses ajánlatunkkal és a közös szándéknyilatkozatunkkal. A visszajelzések alapján a dohánytermelőink jelentős többsége felelősségteljesen döntött és megerősítette a termesztési szándékát 2021-re és az azt követő CAP ciklusra.

Az aláírt szerződés hosszabbítások és közös nyilatkozatok alapján köszönjük minden termelőnk támogatását az ágazat fennmaradásának érdekében és felhívjuk a még nem nyilatkozó termelőink figyelmét, hogy most a közös ügyért, közösen kell, kölcsönösen kötelezettséget vállalnunk! A közös nyilatkozatainkkal a MADOSZ munkáját segítjük a jövőbeni támogatások elnyerése érdekében.

Tisztelettel:

Fekete Tibor ügyvezető/agronómiai igazgató ULT Magyarország Kft.

Nyíregyháza 2020. március 03.

Related Post

NAV logó

Az Adóhivatal osztályvezetőjének tájékoztatója az adóváltozásokról, 2. részAz Adóhivatal osztályvezetőjének tájékoztatója az adóváltozásokról, 2. rész

Tisztelt Gazdálkodó! Itt a második videó az új adózási szabályokról, amely ezúttal az SZJA és az ÁFA szabályokat mutatja be. A videó elérhető itt: https://www.youtube.com/watch?v=nFo1RlreaJs&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0naWFY14Ylsgw-xa_djfcmzQzAVjCptMg7y1PzCv-_qJiZIRfAQLNYOL8