Dohány termesztésben nem javasolt műtrágyák

Tisztelt Dohánytermelők!

Több éve folyamatosan visszatérő probléma, a lengyel gyártású (Lubofos, Tarnogran) komplex műtrágyák felhasználhatósága a hazai dohánytermesztésben. Az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft részéről mi ezeknek a termékeknek a használatát a dohány tápanyag visszapótlására nem javasoljuk, azok beszerzésében nem veszünk részt. Tapasztalataink szerint és a laboratóriumi analitikai vizsgálataink alapján a készítmények nehézfémeket tartalmazhatnak, melyeket a dohány növekedése során a talajból felvesz és a leveleiben raktároz el. A dohányipar az elmúlt években már kiemelt figyelmet fordít a fermentált dohánylevelek nehézfém tartalmára is, mely a nem megfelelő tápanyag használat esetén a számunkra kritikus szint fölé emelkedhet.

További gondot okozhat a készítmények nem teljesen garantált klórmentessége. Az idei évben ezzel kapcsolatosan egy új jelenséget is tapasztaltunk. Egyes termelők ilyen komplex műtrágyát alkalmaznak a hidrokultúrás palántanevelésük során, mely teljes szakmai hozzá nem értést jelent. A lassan bomló komplex műtrágya olyan mennyiségű klórt tartalmazhat, mely a zsenge, fejlődő palántáknál fejlődési rendellenességet, sárgulást idéz elő. A tünetek hasonlóak az enyhe gyomírtószer hatáshoz, mely a palánták fejlődését drasztikusan visszafogja és durvább esetekben azok el is halhatnak.

A magunk részéről ezzel a figyelemfelkeltéssel nem a lengyel komplex műtrágyák ellen akarunk fellépni, de azok használatával a dohány termesztésben nem értünk egyet, felhasználásukat nem javasoljuk. Jelenleg a vízkultúrás palántanevelés és a szántóföldi tápanyag visszapótlás területén nagyon sok szakmailag támogatott termék érhető el a piacon.

Fekete Tibor agronómiai igazgató, ULT Magyarország Kft

Címkék: ,

Related Post