NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások,Palántanevelés Éves palántaszemle az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft termelőinél

Éves palántaszemle az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft termelőinél

Palántaszemle

Az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft, 2017. április 27. közös palántaszemlét tartott. A szemlén az ULT Magyarország Zrt, Nyidoter Kft szakembereivel közösen részt vettek a palántaneveléshez kapcsolódó beszállítók képviselői (Agroport-D Kft. Bíró Zrt, Bátori Kert-Plusz Kft, Horinka Tamás szaktanácsadó) valamint a növényvédelmi szakmai felügyeletet ellátó szakhatóság kollégái is. A rendezvényen szintén velünk tartott a MADOSZ titkára.

A szakmai napot Nemes Zsoltnál kezdtük, akinek a gazdaságában 1997-ben, pont 20 éve indult el a float bed technológia programunk. Az itt szerzett tapasztalatok alapján alakította ki később az ULT Magyarország Zrt a palántanevelési fejlesztési programját, mely eredményeként 2000-től minden termelője ezt a technológiát alkalmazza.

Megtekintettük a 2017. termesztési év fajtakísérletek egyes helyszínein nevelt palánta állományokat, valamint az árupalánta nevelő felületek egy jelentős részét.

Megállapítható, hogy a nehéz palántanevelési szezon ellenére is elegendő palánta mennyiséggel rendelkezünk a szerződött területek maradéktalan beültetéséhez. A fajtakutató és vetőmag előállító képviselői elmondták, hogy a nemesítés irányát folyamatosan a változó piaci igényekhez igazítják, valamint olyan körülményeket kívánnak megvalósítani a vetőmag előállítás és pillírozás során, hogy az általuk forgalmazott vetőmagvak versenyképesek legyenek az EU piacán kapható egyéb dohány vetőmagvakkal a csírázás és a palánta kihozatal területén.

A szemlénk során részben érintettük a 2017. termesztési év Thrips Tabaci csapdázáson alapuló megfigyelési programunk helyszíneit. Konzultáltunk a szakhatóság képviselőivel az idei palántanevelés növény egészségügyi problémáiról és azok szakszerű kezeléséről.

A komposzt beszállítók nyomon követhették a termékük idei minőségét több palántanevelő gazdaságot meglátogatva. Sajnos az egyik terméknél a gyomosodás mértéke jelentősen meghaladta a korábban megszokott szintet. A képviselő megerősítette, hogy tájékoztatja a gyártót és hathatós lépéseket tesznek ennek a hibának a jövőbeni kiküszöbölése érdekében. Szó esett a palántanevelő öntöző vizek minőségi követelményeiről és a megfelelő, szaktanácson alapuló tápanyag visszapótlásról.

Fekete Tibor Agronómiai igazgató, ULT Magyarország Zrt

Related Post