Fajtakísérlet 2020.

Üzemi fajtakísérletek

Az ULT Magyarország Kft., a Nyidoter Kft. és az Agroport-D Kft. közös üzemi fajtakísérleteit a 2020-as évben tovább folytatja. Ezek a kísérletek nagyon fontos szerepet töltenek be a fajtajelöltek megismerésében gyakorlati termesztési körülmények között, segítve a fajták kiválasztását és későbbi elterjedésüket.

Az új fajták fejlesztésének és kutatásának a célja, hogy a magyarországi termesztési körülményekhez a lehető legjobban alkalmazkodó fajtát tudjuk köztermesztésben alkalmazni, mely nagymértékben ellenáll az itt jelen lévő károsítóknak, mindemellett pedig a termelői és piaci elvárásokat maximálisan kielégíti.

Az elmúlt évben három Virginia fajta és egy Burley fajta szerepelt a megfigyelésekben. Az idei évben a korábbi évek eredményei alapján továbbra is ezek a fajták maradtak meg a megfigyelésekben.

Virginia fajtajelöltek:

  • Hevesi 22
  • Hevesi 23
  • Hevesi 24

Burley fajtajelöltek:

  • Pallagi 14

A Virginia fajtajelöltek megfigyelése Ófehértón és Nyírkarászban történik 1-1 ha területen, míg a Burley fajtáké Biriben és Hajdúhadházon 0,3-0,3 ha területen. Kontroll fajtáknak Hevesi 9-est és Pallagi 5-öst alkalmazunk.

Fajtaleírások:

Vj 22 fajtajelölt

Közepes termetű, a Hevesi 9-re hasonlító, de annál sötétebb zöld színű és valamivel keskenyebb levelű F1 hibrid. Korai virágzású és érésű. A burgonya Y vírussal szembeni ellenállósága jó, fekete gyökérrothadással és alternáriával szemben közepesen ellenálló. Különleges tulajdonsága, hogy ellenálló a dohány mozaik vírussal szemben.

Termőképessége átlagos körülmények között 2300-2500 kg/ha, termésbiztonsága jó. Az érés jeleit jól mutatja, a szárítás folyamán jól színeződik.

Vj 23 fajtajelölt

Közepes termetű F1 hibrid. Hasznosítható leveleinek száma 18-20 db. Korai virágzású és érésű. A burgonya Y vírussal szembeni ellenállósága jó, fekete gyökérrothadással és alternáriával szemben közepesen ellenálló. Ellenálló a dohány mozaik vírussal szemben.

Termőképessége átlagos körülmények között 2400-2600 kg/ha, termésbiztonsága jó. Szárazanyaga narancssárga, tartalmas, jó szöveti szerkezetű, degusztációs értéke kiemelkedő.

Vj 24 fajtajelölt

Közepes termetű, a Vj 23-ra hasonlító, de annál valamivel szélesebb levelű F1 hibrid. Korai virágzású és korai érésű. A burgonya Y vírussal szembeni ellenállósága jó, fekete gyökérrothadással és alternáriával szemben közepesen ellenálló.

Termőképessége átlagos körülmények között 2400-2600 kg/ha, termésbiztonsága jó. Az érés jeleit jól mutatja, a szárítás folyamán kedvezően színeződik.

Pj 14 fajtajelölt

Magas termetű, jó termőképességű F1 hibrid. Fekete gyökérrothadással, burgonya Y vírussal és dohány mozaik vírussal szembeni ellenállóképessége jó. A palántaágyi és szántóföldi fejlődése erőteljes. Kedvező beltartalmi és degusztációs, érzékszervi tulajdonságokkal rendelkező nyersanyagot ad.

További anyagok elérhetők a fajtakísérletek oldalunkon.

ULT_NYIDOTER_kozos_logok

Related Post