NYIDOTER KFT. Kísérletek - Megfigyelések Fajtakísérleti vírus szemle, 2022.06.

Fajtakísérleti vírus szemle, 2022.06.

Június utolsó napján elvégeztük az idei fajtakísérleti dohányokban az első vírus felvételezést. Az idei szezonban egy Burley (Pj-15) és három Virginia (Vj-23, Vj-24, Vj-25) dohány fajtajelölt került kiültetésre. A Burley fajták Biriben és Napkoron, míg a Virginia fajták Ófehértón és Nyírkarászban lettek kihelyezve.

 Ebben az aszályos forró időszakban óriási kihívás a növényeknek, de természetesen minden más élőlénynek is elviselni a körülményeket. A szemle alkalmával a településeket járva tapasztalható volt, hogy az egyes kultúrák mennyire tolerálják ezeket a körülményeket. Megfigyelhető, hogy a kukorica, napraforgó, kalászos, dohány kultúrák közül még mindig a dohány az, amely legjobban tolerálja ezeket a feltételeket.

A dohány kiültetése óta az egyes helyszíneken 15-20 mm csapadék volt mérhető. Ennek eredményeképpen azok az ültetvények melyekben jó a beállottság az aszály ellenére is, ugyan lassabban, de jól fejlődtek. Az aszály jelei a június utolsó forró hétében kezdtek megjelenni a dohány növényeken, mely az alsó levelek sárgulásában a tövek felnyurgulásában, esetleg virágzat képződésében vagy a korábbi ültetések alsó leveleinek száradásában mutatkozik.  A hétvégére jósolt csapadék, melyre óriási szükség van, ezeken az ültetvényeken még rengeteget segíthet, hiszen ez az elmúlt évben is tapasztalható volt.

A körülmények ellenére minden egyes helyszínen érzékelhető volt az, hogy a termelők mindent megtesznek annak érdekében, hogy mennyiségi és minőségi termést állítsanak elő. A kísérleti ültetvények kiemelkedő kultúr állapotban voltak. Az öntözhető Virginia ültetvényeken az öntözés folyamatos, a Burley ültetvényeket pedig sorközművelésekkel és fejtrágyázással igyekeznek támogatni. A vírus betegségeket tekintve a felvételezés alkalmával nagyon alacsony fertőződöttségi szint volt tapasztalható. Paradicsom bronzfoltosság (TSWV) tekintetében kevesebb, mint 0,5 %, uborka mozaik (CMV) 1-2 %, Y vírus (PVY) esetében pedig 2 db fertőzött tövet találtunk összesen. A felvételezést a korábbi módszer alapján végeztük el, mely szerint a tábla szélétől számított második sorban 10 tövet elhagyva 200 tövet vizsgálunk meg és jegyezzük fel a talált beteg tövek mennyiségét.

A fajtakísérletekről további információk és fotók a www.nyidoter.hu weboldalon található a „Kísérletek, megfigyelések” menüpont alatt.

Balogh Dávid Nyidoter KFT agronómusa

Related Post

2021 évi dohánypalánta nevelés fenntartható forrásból származó nevelő közeggel2021 évi dohánypalánta nevelés fenntartható forrásból származó nevelő közeggel

A 2018-ban kezdődött és három éve folytatott programunkat a fenntartható forrásból származó kókuszrosttal 2021-ben több termelőnél üzemi méretekben folytatjuk tovább. A palántanevelés során alkalmazott különböző tőzeg keverékek nem fenntartható forrásból