Iparilag nem hasznosítható dohányok megsemmisítése az ULT Magyarország Kft-nél

Az ULT Magyarország Kft évek óta nyújt ingyenes szolgáltatást a szerződött dohánytermelőinek az iparilag nem hasznosítható dohányok központi összegyűjtésével és megsemmisítésével. A 2020 évi Virginia termésből mindössze egy karton ilyen jellegű dohány keletkezett, melyet a termelő semmisített meg. A burley esetében 988 kg dohányt dohányt hagytak a telephelyünkön a termelők megsemmisítésre. Az előzetes NAV bejelentést követően a megsemmisítés 2021. 04. 28. volt. Az eljárás komposztálással történik, mely során a dohány leveleket műtrágyával és vízzel áztatjuk át. Ezt követően folyamatosan nedvesen tartva a dohány levelek néhány hónap alatt teljes mértékben lebomlanak, elkorhadnak.

Ez úton szeretnénk újból felhívni dohánytermelőink figyelmét, hogy a szárított dohány és a fermentált dohány előállításáról, tárolásáról és kereskedelméről szóló 557/2013. (XII.31.) Korm. rendelet 1/A. § (2) bekezdése alapján a termelőnek a dohány jogszerű birtokban tartását a termelői, értékesítési szerződésben foglalt utolsó átvételi időpontot követően a megsemmisítésig az átvevő által kiállított olyan dokumentummal kell igazolnia, amely tartalmazza az át nem vett dohány mennyiségét és az átvétel megtagadásának okát. Ugyanezen § (3) bekezdésében foglaltak alapján a termelő a (2) bekezdés szerinti megsemmisítés helyszínét, időpontját, a megsemmisíteni tervezett dohány mennyiségét legkésőbb a megsemmisítést 3 munkanappal megelőzően bejelenti a vámhatóságnak. A bejelentést a NAV_J42-es nyomtatványon, a 25-ös jogcím (Szárított, fermentált dohány megsemmisítésének bejelentése) jogcím alkalmazásával kell megtenni. Kérjük, hogy a NAV_J42-es nyomtatványon a telefonos elérhetőségét is szíveskedjen megadni, hogy a NAV pénzügyőrei a megsemmisítésen történő részvétellel kapcsolatban a pontos időpontot illetően egyeztetni tudjanak. 

Bízunk benne, hogy dohánytermelőink az elvárt jogkövetelő magatartást követve, ezen a területen is betartanak minden törvényi előírást.

Fekete Tibor agronómiai igazgató ULT Magyarország Kft

Related Post

Dohány szerkezetátalakítási nemzeti programban vállalt 2019. tárgyévi kötelezettségek teljesítéséről szóló nyilatkozatDohány szerkezetátalakítási nemzeti programban vállalt 2019. tárgyévi kötelezettségek teljesítéséről szóló nyilatkozat

Tisztelt Dohánytermelők! Megjelent az 2/2020. (I. 14.) számú Kincstár Közlemény a dohány szerkezetátalakítási nemzeti programban vállalt 2019. tárgyévi kötelezettségek teljesítéséről szóló nyilatkozat és az azzal összefüggésben igényelhető mezőgazdasági és általános