NYIDOTER KFT. +36 30 43 62 950, +36 30 43 62 951 nyidoter@nyidoter.hu

Kókuszrost kísérlet 2020, zárás

Kókuszrost+tőzeg keverék (Biri 04.14.)

Fenntartható forrásból származó palántanevelő közegek alkalmazása a dohány palántanevelésben

Magyarország, 2020

A dohány palántanevelése során alkalmazott nevelő közeg a tőzeg. A tőzeg felhasználása környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból is több kritikus problémával rendelkezik, mivel képződéséhez több száz évre van szükség, így megújuló forrásnak nem tekinthető. A legnagyobb probléma azonban, hogy kitermelése az érzékenyebb területekről történik, melynek következményeképpen az ott kialakult ökoszisztéma és környezeti biodiverzitás nagymértékben károsodik. Mindemellett a tőzeg bányászata jelentős költséggel jár. Célunk, hogy a dohány palánta nevelése során olyan nevelő közeget tudjunk alkalmazni, mely fenntartható forrásból származik, és kitermelése nem gyakorol káros hatást a környezetre és a felhasználhatósága megegyezik az eddig alkalmazott tőzeg keverékekkel, jelentősebb költség növekedés nélkül.

Ennek érdekében több éve folytatjuk a kísérleteket a fenntartható forrásból származó nevelő közegekkel, melyek alkalmazása az elmúlt években több-kevesebb sikert eredményezett.

Korábbi évek megfigyelései

2018:

100 %-ban kókuszrostot alkalmaztunk a tálcák töltésekor kísérleti
jelleggel, mely teljes sikertelenséget mutatott. A gépi tálca töltés nem volt
kivitelezhető, illetve a palánták kiültetésre alkalmatlanok voltak.

2019:

A kókuszrostot kevertük a hagyományos tőzegkeverékkel 2:1 arányban
a kókuszrost javára. 2019-ben ezzel a módszerrel sokkal jobb eredményeket kaptunk. Ily módon a gépi tálcatöltés és magvetés kivitelezhető volt, mivel így a kókuszrost hosszú szálai nem akadályozták ezt meg. A palánták valamelyest lassabban fejlődtek, mint a tőzeg esetében, de alkalmasak voltak a kiültetésre.

2020:

A 2019-es „sikeresebb” eredmény alapján a megfigyelést a kevert nevelő közeggel terveztük folytatni. Azonban az idén érkezett kókuszrost szerkezete a korábbi évekhez képest sokkal finomabb szerkezetű volt, így a tálcákat újra 100 % kókuszrosttal töltöttük fel. A megfigyelésbe bevontunk két új keveréket, melyekben a keverék tőzeg és farost hozzáadásával készült.

Ezek az alábbiak:

  • Klasmann farostos tőzeg keverék
  • Stender Tabac farostos tőzeg keverék

 A megfigyelés helyszínei Biri és Nyírtét.

A további tartalom a Kókuszrost kísérlet oldalunkon olvasható.

ULT_NYIDOTER_kozos_logok

Balogh Dávid agronómus, Nyidoter Kft.

Related Post

2019. évi termésű Burley dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul.2019. évi termésű Burley dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul.

Az ULT Magyarország Kft. közleménye Tisztelt Dohánytermelő! Tájékoztatni szeretnénk minden Burley dohánytermelőnket, hogy a 2019. évi termésű dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul. Az itt meghatározott utolsó felvásárlási