Kókuszrost kísérlet 2020, zárás

Kókuszrost+tőzeg keverék (Biri 04.14.)

Fenntartható forrásból származó palántanevelő közegek alkalmazása a dohány palántanevelésben

Magyarország, 2020

A dohány palántanevelése során alkalmazott nevelő közeg a tőzeg. A tőzeg felhasználása környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból is több kritikus problémával rendelkezik, mivel képződéséhez több száz évre van szükség, így megújuló forrásnak nem tekinthető. A legnagyobb probléma azonban, hogy kitermelése az érzékenyebb területekről történik, melynek következményeképpen az ott kialakult ökoszisztéma és környezeti biodiverzitás nagymértékben károsodik. Mindemellett a tőzeg bányászata jelentős költséggel jár. Célunk, hogy a dohány palánta nevelése során olyan nevelő közeget tudjunk alkalmazni, mely fenntartható forrásból származik, és kitermelése nem gyakorol káros hatást a környezetre és a felhasználhatósága megegyezik az eddig alkalmazott tőzeg keverékekkel, jelentősebb költség növekedés nélkül.

Ennek érdekében több éve folytatjuk a kísérleteket a fenntartható forrásból származó nevelő közegekkel, melyek alkalmazása az elmúlt években több-kevesebb sikert eredményezett.

Korábbi évek megfigyelései

2018:

100 %-ban kókuszrostot alkalmaztunk a tálcák töltésekor kísérleti
jelleggel, mely teljes sikertelenséget mutatott. A gépi tálca töltés nem volt
kivitelezhető, illetve a palánták kiültetésre alkalmatlanok voltak.

2019:

A kókuszrostot kevertük a hagyományos tőzegkeverékkel 2:1 arányban
a kókuszrost javára. 2019-ben ezzel a módszerrel sokkal jobb eredményeket kaptunk. Ily módon a gépi tálcatöltés és magvetés kivitelezhető volt, mivel így a kókuszrost hosszú szálai nem akadályozták ezt meg. A palánták valamelyest lassabban fejlődtek, mint a tőzeg esetében, de alkalmasak voltak a kiültetésre.

2020:

A 2019-es „sikeresebb” eredmény alapján a megfigyelést a kevert nevelő közeggel terveztük folytatni. Azonban az idén érkezett kókuszrost szerkezete a korábbi évekhez képest sokkal finomabb szerkezetű volt, így a tálcákat újra 100 % kókuszrosttal töltöttük fel. A megfigyelésbe bevontunk két új keveréket, melyekben a keverék tőzeg és farost hozzáadásával készült.

Ezek az alábbiak:

  • Klasmann farostos tőzeg keverék
  • Stender Tabac farostos tőzeg keverék

 A megfigyelés helyszínei Biri és Nyírtét.

A további tartalom a Kókuszrost kísérlet oldalunkon olvasható.

ULT_NYIDOTER_kozos_logok

Balogh Dávid agronómus, Nyidoter Kft.

Related Post