NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások Levélanalízis-szolgáltatást indított el a kamara

Levélanalízis-szolgáltatást indított el a kamara

2020. július 1.-től új, a falugazdászok segítségével igénybe vehető szolgáltatással segíti tagjait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A laboratóriumi levélminta-vizsgálat azon gazdálkodók számára ajánlott, akiknek a Vidékfejlesztési Program Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés pályázat kedvezményezettjeiként kötelező évente levélanalízist, ötévente pedig talajvizsgálatot végeztetniük, és emellett a talajvizsgálati és a levélanalízis-eredményekre alapozva évente tápanyaggazdálkodási-tervet is készíttetniük kell.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szolgáltatásaival segíteni kívánja a gazdálkodókat abban, hogy jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni. A nitrátérzékeny területeken műtrágyát használók, illetve a VP-AKG-ban előírt tápanyaggazdálkodási-tervek (TGT) készítésében már hosszabb ideje nyújt segítséget a gazdálkodóknak a kamara, és 2019 decemberétől az agrárszolgáltatási paletta része lett a talajminták kötelező vagy önkéntesen választott laboratóriumi vizsgálata is.

Kiknek ajánlott a levélanalízis-szolgáltatás?

A VP-AKG támogatást igénylőknek kötelező évente levélanalízist, ötévente pedig talajvizsgálatot végeztetniük és emellett a talajvizsgálat és a levélanalízis eredményeire alapozva évente tápanyaggazdálkodási-tervet készíttetniük. A támogatásban érintetteken kívül azoknak is érdemes megfontolniuk a vizsgálat elvégzését, akik az inputanyagok csökkentésével és célzott tápanyag-utánpótlással rövid és hosszú távon is csökkenteni kívánják költségeiket.

A levélanalízis-vizsgálat a növény aktuális állapotáról ad információt. A helyes növénytáplálással a növények egészségesebbek lesznek és ellenállóbbak a különböző stresszhatásokkal és kórokozókkal szemben, így a további inputanyagok bevitelének igénye is csökken. A megfelelő időben vett növény/levélminta vizsgálata a gyors döntések megalapozásához is segítséget nyújthat – mint például a levéltrágya, fejtrágya alkalmazásának szükségessége –, valamint segítségével kiderülhet, hogy a talajban elégségesnek vélt tápanyagokat a növény miért nem képes hasznosítani.

Hogyan lehet igénybe venni a levélanalízis-szolgáltatást?

A NAK szakértői által kidolgozott, a mintavételi módokat és időpontokat tartalmazó útmutató alapján az érintett gazdálkodók vehetnek növény- vagy levélmintákat, amelyeket az e célra szolgáló borítékokban leadhatnak a falugazdászoknál, akik a továbbiakban gondoskodnak a minták laboratóriumba való eljuttatásáról. A mintavétel és a mintaleadás pontos folyamatáról és tudnivalóiról a falugazdászoknál, illetve a mintavételi útmutatóban lehet tájékozódni, amely a https://www.nak.hu/labor oldalon érhető el.

Mennyibe kerül a vizsgálat?

A szűkített vizsgálat nettó ára 4500 Ft/minta, a bővített vizsgálaté 5500/db minta. Amennyiben bármelyik laboratóriumi vizsgálattal együtt a kamaránál készíttetik el a tápanyaggazdálkodási-tervet is, utóbbi árából 20% kedvezményt ad a NAK. További információk a https://www.nak.hu/labor oldalon.

Miért fontos a növények vizsgálata?

A növényi növekedés az ásványi tápanyagok bizonyos koncentrációjától is a függ. A növényelemzés/levélanalízis feladata, hogy következtetéseket vonjon le a növényi tápelem-tartalom adataiból az adott növény tápláltsági állapotára, ezen keresztül a talaj tápelem-ellátottságára, illetve trágyaigényére. Normál esetben a levélellátottságot a fenntartó trágyázás, fejtrágyázás alapjaként használjuk fel, a tápanyagszükséglet módosítójaként. A tápanyagigény szerinti mennyiség ugyanis csökkenthető, ha magas az ellátottság, viszont hiányos ellátásnál emelni kell az adagot az adott tápelemből. A VP-AKG levélanalízis csak a N, P, K, Ca és Mg paraméterekre elvárt, azonban javasolt a mikroelemek vizsgálata is, hiszen sok esetben ez okozza a hiánytüneteket, a nem megfelelő minőségi, eltarthatósági problémákat. Gyors beavatkozással jelentős anyagi előnyhöz juthat a gazdálkodó.

Bár számos modern, gyorsvizsgálati eszköz is rendelkezésre áll a hagyományos laboratóriumi vizsgálat mellett, de a támogatásoknál egyelőre ez utóbbi eredményeit fogadják el. A vizsgálat eredménye alapján fontos döntések hozhatók a szükséges beavatkozásokról és sokszor jelentős ráfordításokról is kell határozni, tehát lényeges a valós helyzet pontos ismerete.

Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóság

4400 Nyíregyháza, Arany J. u. 7.

+36 30 760 0206

sarkadinea@nak.hu

www.nak.hu

Related Post

Itt a lehetőség! Gépbeszerzésre, sőt meglévő gépek fejlesztésére lehet pályázni!Itt a lehetőség! Gépbeszerzésre, sőt meglévő gépek fejlesztésére lehet pályázni!

Megjelent a „Mezőgazdasági digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása”, azaz a precíziós gépbeszerzés pályázat felhívásának tervezete. Az elmúlt években rengeteg gazda érdeklődött a gép- és eszközbeszerzés pályázatokkal kapcsolatban, de 2015.