NYIDOTER KFT. Kísérletek - Megfigyelések Második vírusfelvételezés a fajtakísérleti ültetvényekben 2021.07.27

Második vírusfelvételezés a fajtakísérleti ültetvényekben 2021.07.27

Üzemi fajtakísérletek második szemléje és vírus felvételezése.

A fajtakísérleti ültetvények második vírus felvételezését július 27. volt, melyet ismét közösen végeztünk el az ULT Magyarország Kft, Nyidoter Kft és az Agroport-D Kft szakembereivel. A szemle során végig jártuk mind a négy kísérleti helyszint.

A Virginia és Burley ültetvények mind a négy ültetvényben kellőképpen fejlettek voltak. A látottak alapján elmondható, hogy ezeken a helyszíneken minden fajta esetében bő termésre számíthatnak a termelők, így a belefektetett tisztességes és kitartó munka kifizetődőnek látszik.

A Virginia ültetvények betakarítását még nem kezdték meg, itt láthatólag a tetejezési és kacs mentesítési munkálatok fogják ezt megelőzni. A Burley dohányt Biriben már elkezdték betakarítani a szemle időpontjában.

A víruskép az előző szemléhez képest magasabb fertőzöttségi szintet mutatott. Ez „köszönhető” az aszályosabb, meleg periódusnak, mely a vírus terjesztő vektor rovarok felszaporodásának kedvezett. A leggyakrabban előforduló vírus a CMV (uborka mozaik vírus) volt. E mellett alacsony számban előfordult néhány TSWV (paradicsom bronzfoltosság vírus) PVY (burgonya Y vírus) és TMV (dohány mozaik vírus) de ezek mennyisége elenyésző. Érdekesség, hogy a cégénydányádi ültetvény előveteménye uborka volt és itt kiemelkedően magas az uborka mozaik fertőzöttség (30-40 %).

A fajtakísérletekről további információk a www.nyidoter.hu weboldalon található a „Kísérletek, megfigyelések” menüpont alatt.

Balogh Dávid NYIDOTER Kft, növényvédelmi szakmérnök.

Related Post