MOBILEAF tájékoztató

MobiLeaf_350_321

A 2019-es termesztési évben immár harmadik éve végeztünk teljes körű adatgyűjtést a termelőink körében a MobiLeafTM rendszer segítségével. A Nyidoter Kft. agronómiai munkatársai 382 termelőnél 2711 adatrögzítést végeztek, ami azt jelenti, hogy minden termelőnél megvalósult legalább 6 látogatás, az átlagos látogatási szám 7 volt.

A MobiLeafTM egyesíti a GPS technológiát egy olyan operációs rendszerrel, amely mobil eszközökön futtatható. A MobiLeafTM applikáció kifejlesztésének célja az volt, hogy az Universal Corporation leányvállalatainál a pontos és folyamatos adatgyűjtésnek köszönhetően a dohánytermesztési adatok valós időben nyomon követhetőek és könnyen kezelhetőek legyenek. 

Az agronómusok által rögzített felmérésekből és farm adatokból valós idejű lekérdezéseket lehet összeállítani, ami más tényezőkkel kombinálva segítséget nyújthat a termésbecslésben és olyan intézkedések meghozatalában, amelyek az ideális dohány mennyiség és minőség megtermeléséhez járulnak hozzá.  A rendszer nem csak a szoros értelemben vett termesztés technológiának való megfelelést (GAP – Good Agricultural Practices) monitorozza, hanem egységes kritérium rendszer alapján méri fel, hogy az egyes termelők milyen mértékben felelnek meg a Fenntartható Dohánytermesztési Program (Sustainable Tobacco Program – STP) egyéb feltételeinek is. A dohánytermesztés fenntarthatóságának biztosítása kulcsfontosságú az egész ellátási láncban, összehangolva ezt az ellátási lánc vevőinek igényeivel. Az adatfelvitel a három pillér (Dohánytermesztés, Élő környezet megőrzése és Foglalkoztatás) köré csoportosul.

A termelők által végzett tevékenységekről és alkalmazott termesztési gyakorlatokról való adatgyűjtés lehetővé teszi az ULT számára, hogy jobban beazonosítsa azokat a termelőket, akik az ajánlott legjobb gyakorlatokat követik, illetve azokat a termelőket, akik további képzésre és útmutatásra szorulnak a hatékonyságuk javítása érdekében, ezáltal az agronómusok figyelmüket a leginkább fejlesztést igénylő területekre fókuszálhatják. Az adatgyűjtés minden esetben a termelők előzetes írásbeli hozzájárulásával, az ULT adatkezelési szabályzatának megfelelően történik.

A 2019-es évi termesztési szezon adatrögzítése november első hetében lezárult, a felvitt adatok kiértékelése jelenleg is folyamatban van. Ezúton is köszönjük a termelőknek a segítő közreműködést és a következő évben is számítunk a konstruktív részvételükre.

Kander Anikó, ULT Magyarország Kft STP koordinátor

Címkék: ,

Related Post

2019. évi termésű Burley dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul.2019. évi termésű Burley dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul.

Az ULT Magyarország Kft. közleménye Tisztelt Dohánytermelő! Tájékoztatni szeretnénk minden Burley dohánytermelőnket, hogy a 2019. évi termésű dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul. Az itt meghatározott utolsó felvásárlási