NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások Palántanevelés 2021. Papp Károly Ilk

Palántanevelés 2021. Papp Károly Ilk

„Csináljuk jól, vagy hagyjuk az egészet abba és felejtsük el!” Papp Károly dohánytermelő barátomnak ez az álláspontja a dohánytermesztéssel kapcsolatban, mellyel teljes mértékben egyetértek. Csak abban az esetben szabad dohányt termelni, ha ki akar a termelő törni a 10-11 q/ha termésszintről. Ehhez viszont olyan termesztéstechnológiát kell megvalósítani, mely mindenkor a dohány aktuális igényeit szolgálja. Ezzel teremthetjük meg az egységes, kiegyenlített ültetvény alapjait, mely a gépesítés alapfeltétele.

A termelők részéről nagy taktikai játszma az ideális ültetési időpont megtalálása az idei szezonban. Sajnos a régi beidegződés, hogy május elején ültetni kell, az időjárás egyre hektikusabb váltásai miatt idejétmúlt szakmai álláspont. A termelők többségénél április végére, május első napjaira ültetésre alkalmas, kellő fejlettségű palánták álltak rendelkezésre. Sajnos május elején a talajok sok helyen nem voltak kellőképpen átmelegedve, így az esetlegesen már kiültetett dohánypalánták számára a megfelelő talajhőmérséklet korántsem volt biztosított . Ezt követte egy drasztikus váltás és május 10-13 között az évszaktól jelentősen eltérő, 27-28 C°-os átmeneti, három napos hőség következett, melyet egy éjszaka alatt 10 C°-os hőmérséklet visszaesés követett. Ez a hírtelen, többszöri környezeti változás nagyban csökkentheti az ültetvények későbbi homogenitását, ami a gépi betakarítás legfőbb feltétele.

A mostani helyzet szerint, talán azok a termelők döntöttek helyesen, akik nem kapkodtak az ültetéssel és megvárták a hónap közepét, amikor a palántáik többszöri nyírás után teljesen megerősödtek és a talaj megfelelően átázott és volt ideje felmelegedni. Károly ezen szempontokat mérlegelve függesztette fel átmenetileg a megkezdett palántázást a gazdaságában.

További fotók a Palántanevelés galériában tekinthetők meg.

Fekete Tibor agronómiai igazgató, ULT Magyarország Kft.

Related Post