STPTisztelt Dohánytermelők!

A CSEBER KFT. az idei évben is folytatja az üres növényvédő szeres göngyölegek visszagyűjtését a KITE ZRT. Nagykállói Alközpont kertészeti telephelyén (4320 Nagykálló Újfehértói út). Ennek időpontját és egyéb részletei a mellékelt tájékoztató tartalmazza.

Tisztelt dohánytermelők!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a palántanevelés során selejtezésre kerülő polisztirol palánta nevelő tálcák szakszerű módon történő megsemmisítése vagy újrahasznosítása különösen fontos az élő környezet védelmének szempontjából. A mellékelt levélben egy cég elérhetőségét találják akik átveszik a hulladék tálcákat.

Fenntartható Dohánytermesztés Program (STP)

2018.06.19.
Az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft a Szabolcs Szatmár – Bereg Kormányhivatal közreműködésével közel 100 dohánytermelőnek tartott képzést a Fenntartható Dohánytermesztés Program alapjairól és termelői elvárásairól. A képzésünket összekötöttük a Kormányhivatal kollégái által szervezett növényvédelmi képzéssel. Ezzel a megoldással a termelőink egy széleskörű tájékoztatást kaptak.
A képzés során a Fenntartható Dohánytermesztés Program mindhárom pilléréről (Termesztés, Élő  Környezet,Foglalkoztatás) újból részletes információkhoz juthattak a résztvevő termelők. A NYIDOTER kollégái a burley termelőknek az ajánlott „Jó Agronómiai Gyakorlatot” (GAP) tartalmazó kiadványt, valamint minden termelőnek egy „Farm biztonság” és egy „Növényvédőszer Óvintézkedések” posztert adtak át.
A Fenntartható Dohánytermesztés Program működtetése alapja a magyarországi dohányok nemzetközi piaci integrációjának, ezért a termeltető vállalatok tovább folytatják a képzési, tájékoztatási programjukat termelőik körében.

Fekete Tibor agronómiai igazgató ULT Magyarország Kft.
Fájl

A farmgazdálkodás és az élő környezet kapcsolata

Lippai_előadás_2018.09.28

Sustainable Tobacco Programme (STP) = Fenntartható Dohánytermesztés Program

A Fenntartható Dohánytermesztés Program (Sustainable Tobacco Programme, STP) egy olyan elvárási rendszer, melyet a dohány termékeket vásárló multinacionális cégek támasztanak a beszállítóik felé. Beszállítók alatt a dohánytermelőket és az elsődleges feldolgozókat kell érteni.

Korábban a dohánytermékeket gyártók mindegyike a saját rendszerét maga dolgozta ki és alkalmazta a beszállítóival. Az évek során a nagyobb cégek, mint a BAT, JTI, ITG harmonizálták az elvárási rendszereiket és létrehozták a Social Responsibility in the Tobacco Production (SRTP) Szociális Felelősség Program a Dohánytermesztésben. A PMI a Good Agricultural Program (GAP) Jó Agronómiai Gyakorlat programot dolgozta ki és alkalmazta.

2016-tól minden gyártó egységesen a fenntartható Dohánytermesztés programot fogja alkalmazni és nekünk egységesen ennek kell megfelelnünk, ha fermentált dohányt kívánunk értékesíteni feléjük. A program jelenleg még hivatalosan nincs meghirdetve, de hamarosan elérhető lesz az alábbi web felületen: http://www.absustain.com/

A program várhatóan három fő pillérrel rendelkezik majd az alábbiak szerint:

  • Crop (Termesztés) Minden technológiai elvárás együttes követelményrendszere, ami a dohánytermesztés során szóba jöhet.
  • Environmental (Környezet) A dohánytermesztés során minden olyan technológiai elem szabályzása, mely kihat az élő környezetre.
  • People (Foglalkoztatás) A dohánytermesztés során végzett foglalkoztatással (a saját munkavégzést is ide számítva) kapcsolatos elvárási rendszer.

A Fenntartható Dohánytermesztési Program meghirdetését követően, a Nyidoter Kft agronómusai tájékoztatni fogják a termelőket annak elvárásairól és betartási feltételeiről a magyarországi dohánytermelőkre vonatkozóan.

Fekete Tibor ULT Magyarország Zrt 2016. 01.25