STP

STP

Sustainable Tobacco Programme (STP) = Fenntartható Dohánytermesztés Program

A Fenntartható Dohánytermesztés Program (Sustainable Tobacco Programme, STP) egy olyan elvárási rendszer, melyet a dohány termékeket vásárló multinacionális cégek támasztanak a beszállítóik felé. Beszállítók alatt a dohánytermelőket és az elsődleges feldolgozókat kell érteni.

Korábban a dohánytermékeket gyártók mindegyike a saját rendszerét maga dolgozta ki és alkalmazta a beszállítóival. Az évek során a nagyobb cégek, mint a BAT, JTI, ITG harmonizálták az elvárási rendszereiket és létrehozták a Social Responsibility in the Tobacco Production (SRTPSzociális Felelősség Program a Dohánytermesztésben. A PMI a Good Agricultural Program (GAP) Jó Agronómiai Gyakorlat programot dolgozta ki és alkalmazta.

2016-tól minden gyártó egységesen a fenntartható Dohánytermesztés programot fogja alkalmazni és nekünk egységesen ennek kell megfelelnünk, ha fermentált dohányt kívánunk értékesíteni feléjük. A program jelenleg még hivatalosan nincs meghirdetve, de hamarosan elérhető lesz az alábbi web felületen: http://www.absustain.com/

A program várhatóan három fő pillérrel rendelkezik majd az alábbiak szerint:

  • Crop (Termesztés) Minden technológiai elvárás együttes követelményrendszere, ami a dohánytermesztés során szóba jöhet.
  • Environmental (Környezet) A dohánytermesztés során minden olyan technológiai elem szabályzása, mely kihat az élő környezetre.
  • People (Foglalkoztatás) A dohánytermesztés során végzett foglalkoztatással (a saját munkavégzést is ide számítva) kapcsolatos elvárási rendszer.

A Fenntartható Dohánytermesztési Program meghirdetését követően, a Nyidoter Kft agronómusai tájékoztatni fogják a termelőket annak elvárásairól és betartási feltételeiről a magyarországi dohánytermelőkre vonatkozóan.

Fekete Tibor ULT Magyarország Zrt

2016. 01.25.