Ültetés 2020. Pákozdi Krisztina, Tiszakécske – Küzdelem az aszállyal

Küzdelem az aszállyal ültetés után.

Pákozdi Krisztináék családja 1998-ban kezdte a Burley dohánytermesztést. Gazdálkodásukban most a legnagyobb kihívás az aszály elleni küzdelem főként úgy, hogy az 5 ha beültetett területből csak 3 ha öntözhető.

Nagy Gábor Ottó agronómus ötlete volt a képen látható, ültetés utáni DEKT szippantós tartálykocsival történő beöntözés. Az eljárás lényege az, hogy nagyon könnyű, lágy anyagból legyen a flexibilis gumicső, amely a nyitócsoroszlya nyomában megy úgy, hogy nem sérti meg a kiültetett palántákat. A hátul lévő nyomlazítót ez esetben leveszik, hogy megmaradjon a vájat, amelyből nem folyik el a víz.

A Meteorológiai Szolgálat adatai szerint: 2020 áprilisa, 2007 és 1946 után a három legszárazabb április között lehet az 1901-től kezdődő idősorban. Már március közepe óta nem érkezett jelentős mennyiségű országos csapadék hazánk területére és az áprilisi havi csapadékösszeg is messze elmarad a szokásostól. A tartósan csapadékmentes, komoly tavaszi fagyokkal járó, olykor szeles  időjárás nemcsak a mezőgazdaság számára jelent kihívást. 2020. április 1 és 29. között országosan 8,8 mm csapadékot összegeztünk, mely az áprilisra jellemző 44 mm átlagértéknek mindössze 20 százaléka. Ezzel valószínűleg ez a hónap a harmadik helyre kerülhet a legszárazabb áprilisok 1901-től kezdődő rangsorában.

További fotók láthatók az Ültetés fotógalériánkban.

Nagy Gábor Ottó és Varga József

Related Post

NAV logó

KözleményKözlemény

Tisztelt Dohánytermelő Partnerünk! Fel szeretnénk hívni minden érintett figyelmét arra, hogy a 2018-ban megkötött hároméves dohánytermesztési szerződés 2021 március 31-el hatályát veszíti. Akinek megkötött dohánytermesztési és értékesítési szerződése van 2021-2022