NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások,ültetvények Ültetvény 2021. Növényvédelem

Ültetvény 2021. Növényvédelem

Az áprilisi és a május eleji hideg időjárási periódus felborította a rovar kártevők megszokott megjelenési idejét és felszaporodásukat. Az idén a folyamatos vetési bagolylepke (Agrotis segetum) megfigyelési programunkban, elhúzódó rajzást tapasztaltunk.

http://madosz.hu/observation/index?ObservationSearch%5Bcategory_id%5D=15&ObservationSearch%5Btime%5D=1609455600&ObservationSearch%5BtimeTo%5D=1640905200&ObservationSearch%5BchartType%5D=one_year_all_location

A dohánytripsz (Thrips tabaci) megfigyelés során sem tapasztaltunk Kunadacs kivételével kiugróan magas fogott egyedszámot.

http://madosz.hu/observation/index?ObservationSearch%5Bcategory_id%5D=2&ObservationSearch%5Btime%5D=1609455600&ObservationSearch%5BtimeTo%5D=1640905200&ObservationSearch%5BchartType%5D=one_year_all_location

Minden termesztési év más, így mindig az adott helyzetnek megfelelően kell a védekezésünket kialakítani. Célszerű a talajmunkákkal egy időben elvégezni az alap növényvédelmi védekezéseket, majd ezt követően folyamatosan figyelni az ültetvényeket és szükség esetén a növényvédelmi beavatkozást megismételni. A gépi betakarítás mind szélesebb körű elterjedésével nagy figyelmet kell fordítani a vetési bagolylepke elleni védekezésre. A lepke hernyója a tövek részleges rágásával később a betakarítás előtt egy erősebb, viharos szél esetén tud jelentős kárt okozni a tövek megdőlésével. Az ilyen ültetvényen a betakarítógép nehezen használható.

Az ajánlott készítményekre valamint a növényvédelmi beavatkozások során alkalmazható technológiára, és az betartandó előírásokra az alábbi helyen érhető el az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft szaktanácsa.

További fotók láthatók az Ültetvények galériában.

Fekete Tibor agronómiai igazgató, ULT Magyarország Kft

(Fotó: Drenyovszi József Nyíregyházi ültetvényének növényvédelmi kezelése.)

Related Post