Tripsz megfigyelés

Tripsz

2021. évi megfigyelés

Összefoglaló jelentés
Csapdázási eredmények

Dohánytripsz csapdázási eredmények

Grafikon

A megfigyelési program

Sok éve folytatott programunkat a dohánytripsz (Thrips tabaci) rajzásának megfigyelését a 2021-es szezonban április 14-i csapdakihelyezésekkel megkezdtük. A csapdák először a fóliasátrakban kerültek kihelyezésre, majd mihelyt kiültetésre kerülnek a növények, átkerülnek a szántóföldre.

A megfigyeléshez sárga fluoreszcensz ragacslapokat használunk, melyekből helyszínenként három darabot helyezünk ki, majd heti rendszerességgel cseréljük azokat. Hét helyszínen folytatjuk a megfigyeléseket, mely helyszínek a dohánytermő vidékeink minden részét lefedik. A megfigyelést a következő településeken folytatjuk: Kunadacs, Pócspetri, Újfehértó, Debrecen, Geszteréd, Encsencs, Ófehértó.

A program célja, hogy a dohány legsúlyosabb kártevője elleni védekezéseket a termelők a szükséges mennyiségben és megfelelő időpontokban tudják elvégezni. A megfelelő védekezés fontos a dohánytripszek ellen, hiszen vírus vektor tevékenységük miatt a növényeket már fiatal korban képesek megfertőzni a paradicsom bronzfoltosság vírussal (TSWV). Ezek a növények fejlődésben megállnak, betakarítható termés mennyiség nem lesz rajtuk. Ennek elkerülése érdekében szükség esetén már a fóliasátrakban is rovarlőszeres védekezéseket kell alkalmaznunk. Ezt követően amennyiben a szántóföldön is tapasztalható a rajzás növekedése, szintén szükséges a védekezés, hiszen a tripszek a szívogatásukkal a levelek szöveti szerkezetét jelentősen károsítják, így rontják azoknak az értékét. A ragacslapok által fogott egyedszámok kiértékelését Dr. Orosz Szilvia entomológus végzi.

2020. évi megfigyelés

Összefoglaló jelentés
A dohánytripsz (Thrips tabaci) 2020. évi rajzásdinamikájának vizsgálata.

1996-ban Dr. Jenser Gábor irányításával kezdtük a vírusvektor rovarok megfigyelési programját palánta ágyakban és dohány ültetvényekben. Később a program irányítását Dr. Orosz Szilvia vette át. Az idén 7 termelő (Kunadacson, Pócspetrin, Hajdúhadházán, Geszteréden, Ófehértón, Debrecenben és Encsencsen) palántaágyában és dohányültetvényében kihelyezett sárga PALz csapdák segítségével folynak vizsgálatok annak megállapítására, hogy a paradicsom bronzfoltosság (TSWV) vírus átviteléért felelős dohánytripsz mely időpontokban és milyen egyedszámmal telepedik be a dohányültetvényekbe.

A vizsgálatok elsődleges célja a védekezések megfelelő időzítése. Mintavételi helyenként 3-3 csapda került kihelyezésre. 2020. április 14-től augusztus 18-ig, 18 héten keresztül, heti gyakorisággal, összesen 378 PALz csapda fogási eredményeinek vizsgálata történik meg. A csapdákat a NYIDOTER Kft munkatársai hetente cserélik le a termelőkkel közösen, azokat azonnal továbbítják a NÉBIH ÉLI Növény-egészségügyi Diagnosztikai Nemzeti Referencia Laboratóriumba, ahol a csapdák által fogott dohánytripszek számát LEICA preparáló mikroszkóppal végzett vizsgálat alapján állapítják meg.

A fogott egyedszámot hetente ismertetjük és az indokolt védekezésekhez szükség szerint adunk szaktanácsot.

Fekete Tibor ügyvezető/agronómiai igazgató ULT Magyarország Kft.

2019. évi megfigyelés

2018. évi megfigyelés

A dohánytripsz (Thrips tabaci) 2018 évi rajzásdinamikájának vizsgálata színcsapdákkal

Dr. Orosz Szilvia

2017. évi megfigyelés

2016. évi megfigyelés

Dohánytripsz monitoring 2015-2016. évi eredményei

Megfigyelés lezárva: 2016.09.03.

2015. évi megfigyelés