Kókuszrost kísérlet

Kókuszrost tálca
Megújuló termesztő közeg (kókuszrost) alkalmazása az úsztatott palántanevelés során.

2020. évi kísérlet

2019. évi kísérlet

2018. évi kísérlet

A 2018-as termesztési évben kísérleti jelleggel, termesztésbe állítottuk a kókuszrostot, mint palánta nevelőközeg. A kísérletnek a célja egy olyan közeg gyakorlati alkalmazhatóságának megvizsgálása a dohány úsztatott palántanevelése során, mely megújuló forrásból származik.

A palántanevelés során általánosan elterjedt és alkalmazott nevelő közegek a különböző tőzegkeverékek. A tőzeg erősen nedves, tartósan víz által borított, levegőtől elzárt környezetben, lápos területeken képződik az elhalt növények maradványaiból, biológiai, kémiai és fizikai folyamatok következményeképpen.

A környezettudatos gondolkodás és fenntartható gazdálkodás fogalma a tőzeg kitermelésével kapcsolatban azon a ponton ütközik, hogy a tőzeg képződéséhez több száz évre van szükség, és kitermelése általában az érzékenyebb területekről történik, melynek következményeképpen az ott kialakult környezet és az élővilág jelentős mértékben károsodik. Mindemellett a tőzeg bányászata igen magas költséggel jár. Az idei évben felhasznált kókuszrost a kókuszdió héjának külső rétege, mely gyakorlatilag a kókuszdió egyik mellékterméke. A kókuszrost a tőzeghez hasonlóan rostos szerkezetű, melynek köszönhetően jó a szellőzöttsége, valamint nagy mennyiségű vizet képes felvenni és tárolni, így a palántanevelés során kis mennyiséget kell belőle felhasználni, mivel jelentős mértékben megdagad. A fenntartható forrásból származó nevelő közegeknek a használata hozzájárul ahhoz, hogy csökkenjen a nem fenntartható forrásból származó tőzeg kitermelése az érzékeny területekről.

A kísérlet Balogh Miklós (NYIDOTER Kft.) árupalánta előállítónál Apagyon lett beállítva, melynek során teszteljük a hagyományos polisztirol nevelő tálcákban és a DTS (Double Tray System – Dupla műanyag tálca) műanyag tálcákban is a kókuszrostot. A korábbi évek DTS tálcával kapcsolatos kísérletei azt mutatták, hogy a DTS tálca merülése jobb, mint a hagyományos polisztirol tálcáké, így várhatóan a kókuszrost ezekben a tálcákban gyorsabban lesz képes felvenni a vizet és ez által nem lesz vontatott a kelés. A kísérleti kókuszrosttal töltött tálcákat ugyanabban a vízközegben helyeztük el, mint ahol a hagyományos tőzeggel (Stender Tabac) töltött tálcák is vannak. A kísérlet során figyelemmel kísérjük és feljegyezzük a palánták csirázási idejét, fejlődésük menetét, a kiültethető palánták mennyiségét, majd a kiültetés utáni fejlődésüket és összehasonlítjuk a tőzegben nevelkedett palánták produkciójával. Mindemellett pedig pozitív eredmény esetén is különösen fontos felmérni, hogy a kiforrott technológiába be tudjuk-e illeszteni ezt a fajta nevelőközeget, ha a későbbiekben szeretnénk alkalmazni a gyakorlatban.

Nyíregyháza 2018. 04. 24.

Balogh Dávid, NYIDOTER Kft. STP koordinátor