NYIDOTER KFT. Kísérletek - Megfigyelések Lezárultak a 2022. évi fajtakísérleti programok

Lezárultak a 2022. évi fajtakísérleti programok

A 2022-es fajtakísérleti programunk a végső fázisához érkezett. Idén a megfigyelés során négy fajtajelöltet alkalmaztunk, melyeket különböző gazdaságokban helyeztünk el. A tavalyi évben használt jelölteket újbóli megfigyelés alá vetettük. Így 2022-ben is a 2021-es szezonban alkalmazott három Virginia jelölt (Vj-23; Vj-24; Vj-25) és egy Burley jelölt (Pj-15) kapott helyet a programban. Két gazdaságban, Ófehértón és Nyírkarászban volt a Virginia fajtajelöltekkel a megfigyelés, illetve szintén két helyszínen a Burley fajtajelölttel Napkoron és Biriben.

A megfigyelés során a palántaneveléstől kezdődően a felvásárlással bezárólag minden termesztéssel kapcsolatos technológiai adatot rögzítettünk. Ezen túl több alkalommal vírus felvételezéseket végeztünk el, mellyel felmértük a fajták vírus tolerancia képességét az adott évjáratnak megfelelően.  A szezon befejeztével a megfigyelést vállaló gazdaságok jelentésükben foglalták össze a tapasztalataikat a vizsgált fajtajelöltekkel kapcsolatban. Minden adatot és információt összevetve a vetőmag előállító (Agroport-D Kft) és a termeltető cégek  ULT Magyarország Kft és a Nyidoter Kft) szakemberei döntenek a későbbiekben a fajták köztermesztésbe vonásáról.

Az idei év különösen nehéz körülményeket teremtett a növényeknek és a gazdaságoknak egyaránt, hiszen rég nem látott aszály sújtotta a nyári tenyészidőszakot. Az öntözött Virginia jelöltek a kontroll fajtához mérten hasonló teljesítményt mutattak. Kiemelkedő volt talán a palántanevelés és a szántóföldi teljesítmény alapján a Vj-24 jelölt. Az öntözetlen Burley fajtajelöltnél azt tapasztaltuk, hogy valamivel később mutatkoztak rajta az aszály jelei, de termésmennyiségben várhatóan elmarad a kontroll fajtához képest. A termés mennyiséggel és minőséggel kapcsolatos pontos adatok a felvásárlást lezáróan lesznek elérhetőek. A szárított dohányokat később degusztációs vizsgálat alá is vetik, mellyel vizsgálják a dohánytermék előállítását meghatározó felhasználási értéküket.

Összességében elmondhatjuk, hogy sajnos az idei szezon a fajtajelöltek teljesítményének kiértékelése szempontjából nem releváns, mélyreható következtetések az időjárási szélsőségek miatt nem vonhatóak le. A közös programunk 2023. termesztési szezonban tovább folytatódik.

Fajtakísérleti oldalunk

Balogh Dávid agronómus, Nyidoter Kft.

Related Post