NYIDOTER KFT. Kísérletek - Megfigyelések Lezárultak a 2022. évi fajtakísérleti programok

Lezárultak a 2022. évi fajtakísérleti programok

A 2022-es fajtakísérleti programunk a végső fázisához érkezett. Idén a megfigyelés során négy fajtajelöltet alkalmaztunk, melyeket különböző gazdaságokban helyeztünk el. A tavalyi évben használt jelölteket újbóli megfigyelés alá vetettük. Így 2022-ben is a 2021-es szezonban alkalmazott három Virginia jelölt (Vj-23; Vj-24; Vj-25) és egy Burley jelölt (Pj-15) kapott helyet a programban. Két gazdaságban, Ófehértón és Nyírkarászban volt a Virginia fajtajelöltekkel a megfigyelés, illetve szintén két helyszínen a Burley fajtajelölttel Napkoron és Biriben.

A megfigyelés során a palántaneveléstől kezdődően a felvásárlással bezárólag minden termesztéssel kapcsolatos technológiai adatot rögzítettünk. Ezen túl több alkalommal vírus felvételezéseket végeztünk el, mellyel felmértük a fajták vírus tolerancia képességét az adott évjáratnak megfelelően.  A szezon befejeztével a megfigyelést vállaló gazdaságok jelentésükben foglalták össze a tapasztalataikat a vizsgált fajtajelöltekkel kapcsolatban. Minden adatot és információt összevetve a vetőmag előállító (Agroport-D Kft) és a termeltető cégek  ULT Magyarország Kft és a Nyidoter Kft) szakemberei döntenek a későbbiekben a fajták köztermesztésbe vonásáról.

Az idei év különösen nehéz körülményeket teremtett a növényeknek és a gazdaságoknak egyaránt, hiszen rég nem látott aszály sújtotta a nyári tenyészidőszakot. Az öntözött Virginia jelöltek a kontroll fajtához mérten hasonló teljesítményt mutattak. Kiemelkedő volt talán a palántanevelés és a szántóföldi teljesítmény alapján a Vj-24 jelölt. Az öntözetlen Burley fajtajelöltnél azt tapasztaltuk, hogy valamivel később mutatkoztak rajta az aszály jelei, de termésmennyiségben várhatóan elmarad a kontroll fajtához képest. A termés mennyiséggel és minőséggel kapcsolatos pontos adatok a felvásárlást lezáróan lesznek elérhetőek. A szárított dohányokat később degusztációs vizsgálat alá is vetik, mellyel vizsgálják a dohánytermék előállítását meghatározó felhasználási értéküket.

Összességében elmondhatjuk, hogy sajnos az idei szezon a fajtajelöltek teljesítményének kiértékelése szempontjából nem releváns, mélyreható következtetések az időjárási szélsőségek miatt nem vonhatóak le. A közös programunk 2023. termesztési szezonban tovább folytatódik.

Fajtakísérleti oldalunk

Balogh Dávid agronómus, Nyidoter Kft.

Related Post

2021 évi dohánypalánta nevelés fenntartható forrásból származó nevelő közeggel2021 évi dohánypalánta nevelés fenntartható forrásból származó nevelő közeggel

A 2018-ban kezdődött és három éve folytatott programunkat a fenntartható forrásból származó kókuszrosttal 2021-ben több termelőnél üzemi méretekben folytatjuk tovább. A palántanevelés során alkalmazott különböző tőzeg keverékek nem fenntartható forrásból