NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások A SPAPPERI Srl. bemutatkozása az ULT – NYIDOTER dohánytermelőinek (prezentáció)

A SPAPPERI Srl. bemutatkozása az ULT – NYIDOTER dohánytermelőinek (prezentáció)

A NYIDOTER Kft. 2024. évi taggyűlésén előadást tartottak az olaszországi SPAPPERI Srl. gépgyártó, illetve a nyíregyházi székhelyű Agroker Holding Zrt képviselői. A SPAPPERI cég 60 éves mezőgazdasági gépgyártási múlttal rendelkezik, melynek termékei a világ 54 országában van jelen. Az ULT cégcsoport leányvállalatai számos országban együttműködnek a máig családi tulajdonban működő mezőgazdasági gépgyárral. Szakembereik a dohánykultúrában használt gépek tervezésével és gyártásával, folyamatosan arra törekednek, hogy forradalmi újításokkal könnyítsék meg a dohánytermelők munkáját.

A gyártó palettáján a bakhát készítéstől a csomagolással bezárólag minden dohánytermesztésben használt eszköz megtalálható. Idén két olyan gép gyártásával keltették fel az Ult Magyarország kft figyelmét, amit a cég érdemesnek talált a magyar termelőkkel is megosztani.

Az egyik ilyen hatékony munkagép, a fordított kúpkerekkel működő bakhát készítő és művelő eszköz, amely a hazánkban megszokott gépekkel ellentétben olyan precíz munkát végez, hogy használata esetén nincs szükség az ültetvények kézi kapálására. Alkalmazható a síkban ültetett állomány feltöltésére és gyommentesítésére is. A megfelelő bakhát kialakítás és a növények szakszerű feltöltése a gépi betakarítású Virginia dohányoknál, a betakarító gép pontosabb munkáját segíti elő. A betakarító egység mélyebbre süllyeszthető, így pontosabb munkát végezhet kevesebb elhullott levéllel. A két bakhát között nagyobb teret nyerünk és a felhordó szalagok nem a földön fognak járni.

A második eszköz egy önjáró tetejező gép. Ez a gép abban különbözik a többi gyártó által készített konstrukciótól, hogy a tetejezni kívánt tövek fejlettségét/magasságát az adapter a soronként beépített kamerák segítségével követi le. A heterogén ültetvényben így a tetejező adapter minden dohánytő esetében, a beállított tetejezési magasságban végzi el a tengelyvirágzat eltávolítását. A nyírségi termőtáj heterogén dohánytábláin ennek az eszköznek kiemelkedő szerepe lehet. Egy kiegészítő adaptert, illetve tartályt felszerelve az önjáró gép egy menetben végzi el a tetejezési és az aktuális kacsgátlási kezelést.

Ezek a gépek szinte teljes mértékben kiváltják a kézi kapálás, tetejezés és kacsgátlás kézi munkaerejét.

A gyártó bemutatkozó prezentációja elérhető innen.

Bujdos Ádám agronómus, NYIDOTER Kft.

Címkék: ,

Related Post

NAV logó

Az Adóhivatal osztályvezetőjének tájékoztatója az őstermelői adóváltozásokrólAz Adóhivatal osztályvezetőjének tájékoztatója az őstermelői adóváltozásokról

Tisztelt Gazdálkodók! Háromrészes videósorozatban mutatjuk be a 2021-től hatályos mezőgazdasági adóváltozásokat. A MAGOSZ-os videóban a Nemzeti Adó-és Vámhivatal osztályvezetője elemzi a változásokat, és gyakorlati példákon keresztül is bemutatja az új szabályokat. Az első rész –