NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások,Növényvédelem ULT – NYIDOTER dohánytermelői hírlevél 2023.06.08. A növényvédelem aktuális feladatai

ULT – NYIDOTER dohánytermelői hírlevél 2023.06.08. A növényvédelem aktuális feladatai

Tisztelt Dohánytermelő!

Az elmúlt napok időjárása, valamint a meteorológia középtávú előrejelzések egy hűvös, csapadékos termesztési szezon kezdetet mutatnak. Látva a kialakult helyzetet a dohánytermelőnek a lehetőségeihez mérten fel kell készülnie a dohánynövények számára megfelelő termesztési körülmények biztosítására. Információs levelünkben a soron következő legfontosabb technológiai beavatkozásokra hívjuk fel szíves figyelmüket, melyek elengedhetetlenek a sikeres termesztéshez.

Talajmozgatás, fejtrágyázás:

A kipalántázott dohány növények a hűvös és csapadékos időjárás, hatására lassabban fejlődtek, gyökeresedésük vontatottabb, kötöttebb talajokon felléphet a relatív aszály és a fekete gyökérrothadás kórokozó. Az oldott tápanyagok a mélyebb talajrétegekbe mosódtak, a gyökerek tápanyag felvevő képessége a hideg talajban csökkent. Az eső által levert, vízzel telített talaj levegőtlen, a növény számára kedvezőtlen. A dohánnyal szemben, viszont a gyomok fejlődése az ilyen körülmények között is zavartalan. Ezek a tények, valamint a fejlődésben lévő dohánynövény növekvő tápanyag igénye szükségessé teszik a talajok mozgatását, kultivátorozását, kézi kapálását, valamint ezekkel egy időben a szükséges nitrogén tápanyag folyamatos pótlását. A kapálásokat követő növényvédelmi permetezésekkel egy menetben használhatnak különböző lombtrágyákat, kondícionáló anyagokat. Ezek a készítmények a fontos NPK tápelemeken kívül mikroelemeket is tartalmaznak a növény számára könnyen felvehető formában.

Növényvédelem:

Az ULT Magyarország KFT. és a NYIDOTER Kft. irányításával végzett kártevő rajzásmegfigyelés eredményeként felhívjuk figyelmüket a dohánytripsz, (Thrips tabachi) vetési bagolylepke (Agrotis segetum) kártétel veszélyére. A dohánytripsz a TSWV vírusfertőzést előidéző vektor, melynek rajzása az idei évben folyamatos. A vetési bagolylepke lárvája a beültetett dohányállományt tizedeli meg a talajfelszínen a szár elrágásával, melynek a rajzása az idei évben szintén elhúzódik, de a fiatal lárva kártétel is feltalálható már. Mindkét állati kártevő kiemelt jelentőségű a dohánytermesztésben és az ellenük való hatékony védekezés minden gazdálkodó alapvető érdeke. Június első hetében mindenütt el kell végezni egy hatékony permetezést a kártevők ellen.

A korábbi aszályos évjáratokban az ültetvényeink veszélyes kórokozója a dohányperonoszpóra nem okozott jelentős terméskiesést. A csapadékos, párás hűvösebb időjárás a záródó, növekedésben lévő növényállomány és a déli légáramlatok megteremtik a feltételeit egy erőteljes dohányperonoszpóra járvány kialakulásának. A megbetegedett, fertőzött növényeket megvédeni nagyon nehéz. A növényvédő permetezések elvégzésekor a megelőzés érdekében elsősorban felszívódó vagy mélyhatású gombaölő szereket kell használni.

Az elvégzett kezeléseket a permetezési naplóban rögzíteni kötelező, 10 ha-t meghaladó területen rovarölő szeres védekezés estén elektronikusan is.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a dohánytermesztésben felhasználásra tiltott készítményeket ne alkalmazzanak, és minden esetben tartsák be az engedélyokiratban előírtakat.

Információs levelünk mellékleteként csatoltuk az ajánlott növényvédelmi technológiai leírásunkat, valamint a dohány kultúrában engedélyezett növényvédőszerek listáját.

Engedélyezett növényvédőszerek dohány 2023

Technológia 2023-1

Technológia 2023-2

Nyíregyháza, 2023. 06. 07.

Bujdos László

növény- és talajvédelmi osztályvezető

Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal

Agrárügyi Főosztály

Növény- és Talajvédelmi Osztály

4400 Nyíregyháza, Kótaji út 33.
1. emelet 102. iroda
Tel.: 06-42 / 508-464 | IP:8464
Fax: 06-42 / 508-470
Mobiltelefon: +36-20 / 411-01-96
E-mail: bujdos.laszlo@szabolcs.gov.hu

http://www.kormanyhivatal.hu/hu/szabolcs-szatmar-bereg

Related Post