Palántanevelés 2021. Papp Károly Ilk

„Csináljuk jól, vagy hagyjuk az egészet abba és felejtsük el!” Papp Károly dohánytermelő barátomnak ez az álláspontja a dohánytermesztéssel kapcsolatban, mellyel teljes mértékben egyetértek. Csak abban az esetben szabad dohányt termelni, ha ki akar a termelő törni a 10-11 q/ha termésszintről. Ehhez viszont olyan termesztéstechnológiát kell megvalósítani, mely mindenkor a dohány aktuális igényeit szolgálja. Ezzel teremthetjük meg az egységes, kiegyenlített ültetvény alapjait, mely a gépesítés alapfeltétele.

A termelők részéről nagy taktikai játszma az ideális ültetési időpont megtalálása az idei szezonban. Sajnos a régi beidegződés, hogy május elején ültetni kell, az időjárás egyre hektikusabb váltásai miatt idejétmúlt szakmai álláspont. A termelők többségénél április végére, május első napjaira ültetésre alkalmas, kellő fejlettségű palánták álltak rendelkezésre. Sajnos május elején a talajok sok helyen nem voltak kellőképpen átmelegedve, így az esetlegesen már kiültetett dohánypalánták számára a megfelelő talajhőmérséklet korántsem volt biztosított . Ezt követte egy drasztikus váltás és május 10-13 között az évszaktól jelentősen eltérő, 27-28 C°-os átmeneti, három napos hőség következett, melyet egy éjszaka alatt 10 C°-os hőmérséklet visszaesés követett. Ez a hírtelen, többszöri környezeti változás nagyban csökkentheti az ültetvények későbbi homogenitását, ami a gépi betakarítás legfőbb feltétele.

A mostani helyzet szerint, talán azok a termelők döntöttek helyesen, akik nem kapkodtak az ültetéssel és megvárták a hónap közepét, amikor a palántáik többszöri nyírás után teljesen megerősödtek és a talaj megfelelően átázott és volt ideje felmelegedni. Károly ezen szempontokat mérlegelve függesztette fel átmenetileg a megkezdett palántázást a gazdaságában.

További fotók a Palántanevelés galériában tekinthetők meg.

Fekete Tibor agronómiai igazgató, ULT Magyarország Kft.

Related Post

Dohány szerkezetátalakítási nemzeti programban vállalt 2019. tárgyévi kötelezettségek teljesítéséről szóló nyilatkozatDohány szerkezetátalakítási nemzeti programban vállalt 2019. tárgyévi kötelezettségek teljesítéséről szóló nyilatkozat

Tisztelt Dohánytermelők! Megjelent az 2/2020. (I. 14.) számú Kincstár Közlemény a dohány szerkezetátalakítási nemzeti programban vállalt 2019. tárgyévi kötelezettségek teljesítéséről szóló nyilatkozat és az azzal összefüggésben igényelhető mezőgazdasági és általános