Gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) elleni védekezés.

A gyapottok bagolylepke lárvái a vizuális megfigyelések alapján most kezdték meg kártételeiket az ültetvényekben. A tapasztaltak alapján egyes helyszíneken az azonnali védekezés indokolt lehet!

A feromon kapszulás megfigyelés alapján ezen a héten lehet a rajzáscsúcs, ami azt jelenti, hogy a fiatal lárvák most jelennek meg, vagy már megjelentek a felső zsenge hajtásokon és elkezdték a kártételüket. A lárva gyors fejlődésű, egy hét alatt eléri a második lárva stádiumot. Azokon az ültetvényeken ahol a lárvák nagy egyedszámban jelennek meg, ott indokolttá válik a védekezés. Hatékonyan védekezni az első és második lárva stádiumban (L1, L2) lévő hernyók ellen tudunk, így ahol megjelent a kártétel, a hernyók gyors fejlődése miatt azonnali beavatkozás szükséges.

Rövid várakozás idejű készítmények használhatóak fel, melyek az alábbiak:

  • Karate Zeon               0,2 l/ha
  • Laser duplo                0,2 l/ha

Balogh Dávid, NYIDOTER Kft növényvédelmi szakmérnök

Related Post

Itt a lehetőség! Gépbeszerzésre, sőt meglévő gépek fejlesztésére lehet pályázni!Itt a lehetőség! Gépbeszerzésre, sőt meglévő gépek fejlesztésére lehet pályázni!

Megjelent a „Mezőgazdasági digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása”, azaz a precíziós gépbeszerzés pályázat felhívásának tervezete. Az elmúlt években rengeteg gazda érdeklődött a gép- és eszközbeszerzés pályázatokkal kapcsolatban, de 2015.