NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások 2019. évi palántaszemle az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft termelőinél

2019. évi palántaszemle az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft termelőinél

2019 palántaszemle

Április utolsó napján palánta szemlét és szakmai napot tartott az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft termelésirányító csapata. Az egy napos rendezvényen részt vettek a nemesítés, vetőmag előállítás, palántanevelés, valamint a kutatás és fejlesztés területén közreműködő külső szakértő kollégák is.

A szemle során három nagyobb palántanevelő centrumot látogattunk meg és a helyszíneken tematikusan érintettük az alábbi szakmai területeket:

  • Az Agroport-D Kft képviselői részéről tájékoztató hangzott el a hazai fajtakutatás és vetőmag előállítás aktuális helyzetéről és az elkövetkező évek feladatairól.
  • Reprezentatív felmérések alapján megállapításra került, hogy az elmúlt két évben a hazai vetőmagvak kelési szintje kiemelkedően jó. Ezen a területen jelentős javulás történt a korábbi évekhez képest.
  • Hosszú évek gyakorlatának megfelelően folytatódik az FCV és BLY dohányok fajtakísérlete. 2019-ben Ófehértón és Nyírkarászban történik a Virginia dohányok (fajták és fajtajelöltek) összehasonlító kísérlet, míg a Burley dohányoké Hajdúhadház – Bocskaikert és Biri helyszíneken van. Mind a négy termelőnk évek óta segíti a közös munkánkat.
  • A palánta neveléshez a komposzt beszállítást a Stender és Klassman cégek biztosították eltérő földkeverékekkel. Mindkét termék az elvárásoknak megfelelő minőségű volt, az idén gyomosodás nem volt tapasztalható.
  • Az idén 60 különböző dohánypalánta nevelő gazdaság feltöltő vizét vizsgáltattunk be, melyre külső szakértő kollégánk egyedi feltöltési javaslatokat készített. A feltöltő vizek megfelelő minőségűek voltak, csak egy mintánál volt szükség jelentősebb korrekcióra. A termelőink a részükre biztosított szaktanácsot betartva, kiváló palántákat állítottak elő 2019-ben. Említésre méltó növény egészségügyi probléma az idén nem merült fel.
  • A palántanevelésnél két megfigyelést állítottunk be az idén. Az egyik a DTS (kemény műanyag falú tálca) használata dohány hidrokultúrás palánta nevelésben. Ennek a jelentősége az, hogy néhány éven belül az EU várhatóan kemény szankciókat fog bevezetni a polisztirol termékek használata területén. Ezt akarjuk megelőzni egy technológiai váltással. A másik, a kókusz rost használata palánta nevelő közegbe keverve. Erre azért van szükség, mert az STP előírja a részünkre, hogy megújuló forrást is alkalmazzunk a palántanevelés során. Mindkét megfigyelés nyomon követhető a www.nyidoter.hu weboldalon.
  • Továbbra is folytatjuk három jelentős rovar kártevő csapdázását, valamint a csapdák eredményei alapján szaktanácsot adunk a megfelelő védekezésre. A három kártevő az alábbi: Dohánytripsz (Thrips Tabaci), Vetési bagolylepke (Agrotis segetum) és a Gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera). A heti fogás eredmények elérhetően a www.madosz.hu és a www.nyidoter.hu weboldalakon. Ezzel a szolgáltatásunkkal minden magyarországi dohánytermelőnek kívánunk segíteni, hogy a dohánytermesztése eredményes legyen és annak eredményességét a rovar kártevők okozta kártételek ne befolyásolják.
  • 2019-ben a NYIDOTER Kft agronómusai minimum 6 alkalommal fognak minden szerződött termelőjüknél elektronikus adat felvételezést folytatni a MobiLeaf applikáció segítségével, mely adatokat az éve STP önértékelésünkkor fogunk felhasználni.
  • Az ULT Magyarország Kft részéről tárgyalásokat folytatunk három meghatározó gyártóval és forgalmazóval, hogy a dohány folyamatosan sorvadó engedélyezett növényvédőszer választéka megfelelően bővüljön, mely minden hazai dohánytermelő érdeke.

Összegezve megállapítható, hogy a 2019 termesztési év alapjai biztosítottak, így a napokban megérkezett csapadékkal elindítható a szántóföldi szakasza a termesztési évünknek.

Fekete Tibor Agronómiai igazgató, ULT Magyarország Kft.

Related Post

Dohány szerkezetátalakítási nemzeti programban vállalt 2019. tárgyévi kötelezettségek teljesítéséről szóló nyilatkozatDohány szerkezetátalakítási nemzeti programban vállalt 2019. tárgyévi kötelezettségek teljesítéséről szóló nyilatkozat

Tisztelt Dohánytermelők! Megjelent az 2/2020. (I. 14.) számú Kincstár Közlemény a dohány szerkezetátalakítási nemzeti programban vállalt 2019. tárgyévi kötelezettségek teljesítéséről szóló nyilatkozat és az azzal összefüggésben igényelhető mezőgazdasági és általános