Fajtakísérleti ültetvények szemléje, vírus felvételezés

fajtakísérleti ültetvény zemle

Az ULT Magyarország Kft, Nyidoter Kft, Agroport-D Kft. kollégái és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Növény és Talajvédelmi Főosztály hatósága képviseletében Bujdos László közösen elvégezték a fajtajelölt fajták szemléjét és második vírus felvételezését.

A fajtajelölt listán három Virginia és egy Burley típusú dohány foglal helyet. Négy helyszínen folytatjuk szántóföldi körülmények között a megfigyelésüket. Hajdúhadházon és Biriben a Burley kísérletek, míg Ófehértón és Nyírkarászban a Virginia kísérletek találhatóak.

Virginia fajtajelöltek: Vj-22, Vj-23, Vj-24

Burley fajtajelölt: Pj-14

A fajtajelöltek tulajdonságaikban a hazai gyakorlatban alkalmazott magyar nemesítésű fajtákéhoz hasonlóak, korai érésűek, nagy termőképességgel és jó termésbiztonsággal rendelkeznek. Burgonya Y vírussal szembeni ellenállóságuk jó.

Az új fajták nemesítésének a célja, hogy a hazai körülményekhez ás a piac igényeihez mérten a legmegfelelőbb fajtát tudjuk köztermesztésbe állítani és alkalmazni.

A fajtajelölt kísérlet során figyelembe vesszük a termesztés összes paraméterét. Fontos szempont a betegséggel szembeni ellenállóság.

A vírus felvételezés metodikája a következő: A kísérleti parcellák mindegyike egy hektáros területen történik. A vírus felvételezéskor a parcella bal oldaláról a második sorban figyelünk meg 200 db tövet úgy, hogy az első 10 db-ot kihagyjuk.

A kísérleti helyszíneken a dohány ültetvények a szélsőséges időjárási körülményekhez mérten jól fejlettek. A felvételezés során az ültetvények vírus fertőzöttsége 1-8 % között mozgott, és az uborka mozaik fertőzöttsége volt jelen legnagyobb arányban. Ez az eredmény a teljes dohánnyal beültetett terület jelenlegi helyzetét nem tükrözi. Az idei évben az ültetvényeken a paradicsom bronzfoltosság fertőzöttség az egyes helyeken igen magas arányban van jelen. Ehhez valószínűleg hozzájárul az, hogy a meleg és száraz évjárat miatt a dohány jelentős stressznek van kitéve és a vírus terjesztő dohánytripszek számára kedvező ez az időjárás, így igen nagymértékben felszaporodtak. Ezúton is szeretnénk kérni a termelőket a dohánytripsz elleni védekezések elvégzésére.

Related Post

2019. évi termésű Burley dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul.2019. évi termésű Burley dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul.

Az ULT Magyarország Kft. közleménye Tisztelt Dohánytermelő! Tájékoztatni szeretnénk minden Burley dohánytermelőnket, hogy a 2019. évi termésű dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul. Az itt meghatározott utolsó felvásárlási