NYIDOTER KFT. Kísérletek - Megfigyelések 2020. évi első vírus felvételezés a fajtajelölt dohányokban

2020. évi első vírus felvételezés a fajtajelölt dohányokban

A Nyidoter Kft és az Agroport-D Kft. kollégái közösen elvégezték a 2020-as szezon első vírus felvételezését a fajtajelölt dohányokban.

Az új fajták nemesítésének a célja, hogy a hazai körülményekhez és a piac igényeihez mérten a legmegfelelőbb fajtát tudjuk köztermesztésbe állítani.

A fajtajelölt kísérlet során figyelembe vesszük a termesztés összes paraméterét, melyeket a folyamatosan rögzítünk. Az alkalmazott technológiai elemek naprakészen elérhetőek a www.nyidoter.hu felületen.

Ezeknél a fajtajelölteknél kiemelt figyelmet fordítunk a fajták betegségekkel szembeni ellenállóságára. Az idei szezonban különösképpen érezhető ennek a súlyossága, mivel tapasztalhatjuk, hogy az időjárás viszontagságai miatt a növényeink legyengült, stresszes állapota miatt fogékonyabbak a vírus betegségekkel szemben.

Az idén továbbra is három Virginia (Hevesi Vj-22, Hevesi Vj-23, Hevesi Vj-24) és egy Burley fajta (Burley Pj-14) kapott helyet. Ezeket a fajtákat két-két helyszínen termesztjük az idén. A Virginia fajták Ófehértón és Nyírkarászban, míg a Burley fajták Biriben és Hajdúhadházon kaptak helyet.

A vírus felvételezés metodikája a következő: A kísérleti parcellák Virginia dohány esetében 1-1 ha területen míg a Burley dohány 0,3-0,3 ha területen lettek beállítva. A vírus felvételezéskor a parcella bal oldaláról a második sorban felvételezünk 200 db növényt úgy, hogy az első 10 db-ot kihagyjuk. A fajtajelöltek mellett kontrollként a Pallagi 5 és Hevesi 9 fajtákat is vizsgáljuk.

A kísérleti helyszíneken a dohány ültetvények a szélsőséges időjárási körülményekhez mérten jól fejlettek. A felvételezés során az ültetvények vírus fertőzöttsége 1-9 % között mozgott. Az uborka mozaik fertőzöttsége volt jelen legnagyobb arányban, különösképp a Burley fajtáknál.

Az év folyamán még egy alkalommal fogunk a kísérleti fajtákban vírus fertőzöttséget felvételezni.

További képeket és frissített tartalmú táblázatokat Fajtakísérletek oldalunkon találhat.

Nyíregyháza, 2020.07.10.

Balogh Dávid agronómus, NYIDOTER Kft.

Related Post

Dohánytripsz csapdázás fogási adatok, 2020. 14. hétDohánytripsz csapdázás fogási adatok, 2020. 14. hét

A 2020. termesztési év 14. heti dohánytripsz csapdázás fogási adatai megtalálhatók a Tripsz megfigyelés oldalunkon. Az ULT Magyarország Kft. – Nyidoter Kft. – Dr. Orosz Szilvia közös, 2020. évi megfigyelési programja. Balogh Dávid növényvédelmi szakmérnök, NYIDOTER

Összefoglaló jelentés a dohánytripsz (Thrips tabaci) 2021 évi rajzásdinamikájának vizsgálatáról.Összefoglaló jelentés a dohánytripsz (Thrips tabaci) 2021 évi rajzásdinamikájának vizsgálatáról.

A 2021. termesztési év dohánytripsz csapdázás fogási adatai és grafikonja mellett már elolvasható Dr. Orosz Szilvia éves jelentése a Tripsz megfigyelés oldalunkon. Share