NYIDOTER KFT. Kísérletek - Megfigyelések 2020. évi Helicoverpa armigera megfigyelési program

2020. évi Helicoverpa armigera megfigyelési program

Gyapottok bagolylepke elleni védekezés

2020.06.30-i nappal megkezdődött a gyapottok bagolylepke megfigyelése a Nyidoter Kft. termelőinek körében.

A gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) esetében régebben vándor fajról beszélhettünk, azonban napjainkban évente több hernyónemzedék is kifejlődhet hazánkban. Három, egymástól jól elkülönülő, rajzásgörbe figyelhető meg. Az első nemzedék rajzása június vége-július első dekádja időszakra tehető. A második rajzással egy időben jelennek meg az L1-es és az L2-es hernyók, mely kb. a július 20. körüli időszakra esik. Ezt követő 3-4 napon belül található a legtöbb L1-es hernyó, melyek ellen a leghatékonyabban lehet védekezni.

A hernyók gyors fejlődését jelzi, hogy kb. egy hét múlva, már az L2-es „hernyócsúcs” regisztrálható. A kártevő kártételére dohányban július közepén kell számítani leginkább, illetve a késő nyári és kora őszi időszakban.

A lárva csak a lombozat felső részét, a hajtáscsúcsot és az itt található leveleket fogyasztja, ellenben a vetési bagolylepkével (Agrotis segetum), mely a fiatal dohány növények alsó szár részét rágja el.

Védekezés: Feromon, varsás csapda megfigyelés alapján, a júliusi rajzás csúcsot (második rajzás) követő legkésőbb egy héten belül.

Felhasználható készítmények: BULLDOCK 25 EC (béta-ciflutrin), LASER (spinosad), BACTO SPEINE, DIPEL (Bacillus thuringiensis)

A varsa csapdás megfigyelés eredményei a www.nyidoter.hu felületen elérhető, melyet heti rendszerességgel frissítünk.

További információkért keressék az illetékes agronómus kollégát.

Nyíregyháza, 2020.07.10.

Balogh Dávid agronómus, növényvédelmi szakmérnök NYIDOTER Kft.

Related Post