NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások,Növényvédelem Aktuális növényvédelmi feladatok.

Aktuális növényvédelmi feladatok.

Tisztelt Dohánytermelő Partnerünk!

A NYIDOTER Kft és az ULT Magyarország Kft az ültetvényeikben elvégzendő aktuális növényvédelmi munkákra szeretné felhívni a figyelmüket.

A meleg, száraz időjárás következtében a dohányt károsító kártevők gyors ütemben szaporodtak fel, melyet a megfigyelési eredmények jól tükröznek mind a vetési bagolylepke és a dohánytripszek tekintetében. Így az első növényvédelmi munkálatok elvégzése aktuálissá válik ott ahol az ültetések befejeződtek.

A vetési bagolylepke fogási eredményei alapján a rajzáscsúcs a múlt héten volt. Az első és második stádiumban lévő lárvák, melyek a talajszinten károsítanak (elrágják a növények alsó szár részét) várhatóan ennek a hétnek a második felében lesznek jelen az ültetvényeken, melyek ellen hatékonyan tudunk védekezni.

A védekezések alkalmával célszerű olyan készítményeket alkalmazni melyek felszívódó hatásúak és így hatékony védelmet biztosítanak a berepülő dohánytripszek ellen is, melyek ebben a száraz időben fokozott veszélyt jelentenek vírusvektor tevékenységük miatt (paradicsom bronzfoltosság, TSWV terjesztése).

Felhasználható készítmények:

  • Mospilan 20 SG          0,4 kg/ha
  • Benevia                       0,5 l/ha

A kezeléseket célszerű a naplemente előtti időszakban elvégezni.

Balogh Dávid növényorvos, NYIDOTER Kft.

Related Post