NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások ULT Magyarország Kft. hírlevele. Tájékoztatás a dohánytermesztés 2022-es és 2023-as támogatásával kapcsolatban. 2023.01.25.

ULT Magyarország Kft. hírlevele. Tájékoztatás a dohánytermesztés 2022-es és 2023-as támogatásával kapcsolatban. 2023.01.25.

Tisztelt Dohánytermelők, Kollégák!

2023. január 24. az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztályvezetője, Szentirmai Zoltán úr tájékoztatást adott az ágazati szereplőknek (MADOSZ elnöke, a két elsődleges feldolgozó vezetője) a dohányágazat 2022-es évi támogatásának kifizetésével, és a 2023-ban várható támogatás mértékével kapcsolatban. Hírlevelünkben ezen információkat kívánjuk megosztani Önökkel.

2022. évi dohánytermesztési támogatás: A 2022. termesztési évre szóló rendeletben meghatározott maximálisan biztosítható, hektáronkénti 1.300.000 Ft-os támogatás kifizetésre kerül. Ezt, az ULT Magyarország Kft által kiadott, és a termelők által elektronikusan 2023. február 15-ig benyújtott kérelmek alapján a lehető legrövidebb időn belül történő elbírálják, és a jogosultak számlájára utalják. Várhatóan márciusban a támogatások megérkeznek a dohánytermelőkhöz.

2023. évi dohánytermesztési támogatás: Az agrártárca vezetése a következő évi támogatással kapcsolatban a következő döntést hozta. A dohányágazat számára biztosított támogatási keretösszeget 2,7 milliárd forintra csökkenti a nehéz gazdasági helyzetre való tekintettel. Az 1 milliárd forint támogatási keretcsökkentés arányban áll a más mezőgazdasági ágazatokat érintő támogatási keretösszegek csökkentésével. A 2023. évi támogatások kifizetése 2024. első felében várható. A 2023. évi dohánytermesztési támogatást az orosz-ukrán konfliktus miatti gazdasági nehézségekkel küzdő agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozó vállalkozások részére nyújtandó válságtámogatás keretében biztosítja a Magyar Kormány a dohánytermelők részére. Ez azt jelenti, hogy az előbbiekben említett keretösszeg, a 2022-es évi szerződött és beültetett területtel számolva, várhatóan 960.000 Ft/ha-os támogatásintenzitásra ad lehetőséget. A támogatás végső mértékét a beérkező támogatási igények alapján a teljes keretösszeg felhasználásával, a termesztési szerződések lezárását követően lehet majd tisztábban látni. A 2023-as támogatás végső szintjét a 2023-as szerződött és a MÁK részére támogatásigénylésbe bevont terület fogja meghatározni.

Új termesztési jogosultságok kiosztása: Az Európai Unió korábbi döntése alapján új bázisévet határoztak meg, a későbbi támogatásokat meghatározó támogatási jogosultságok megállapításához, mely a 2018-as évben, az egységes kérelemben szereplő dohányterület lesz. A Magyar Államkincstár látva az idei dohánytermesztés mértékét és a támogatás igénylők számát, az új támogatási jogosultságokat 2024. évben fogja kiadni a támogatás igénybevételére jogosult dohánytermelőknek.

A fenti döntéseket a Agrárminisztérium saját hatáskörben hozta meg az ágazati szereplők bevonása nélkül.

Tisztelettel: ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft ügyvezetése

Címkék: ,

Related Post