NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások,Kísérletek - Megfigyelések Dohánytripsz (Thrips tabaci) megfigyelési program – 2022

Dohánytripsz (Thrips tabaci) megfigyelési program – 2022

Az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft a  dohánytripsz megfigyelési programját tovább folytatja 2022-ben.

A programnak több célja is van. Az első és legfontosabb célja az, hogy megfigyeljük, hogy a dohánytripsz mely időpontokban repül be a fóliasátrakba, illetve a kiültetést követően az ültetvényekbe. A kihelyezett csapdák által fogott egyedszámok alapján pedig az agronómus kollégák pontos szaktanáccsal tudják ellátni a termelőket a védekezések időzítéséhez.

A megfigyelések másik fontos célja, hogy további tapasztalatokat és eredményeket gyűjtsünk be a dohánytripszek populációdinamikai változásairól, mivel ezt sok tényező befolyásolja (évjárati hatás, természetes ellenségek). Ezeknek az ismereteknek és összefüggéseknek a tudatában pedig a dohánytripszek ellen irányuló növényvédelmet sokkal precízebben és környezetkímélőbb módon tudjuk elvégezni.

Az idei év alkalmával is hét helyszínen (Biri, Ófehértó, Nyírtét, Encsencs, Debrecen, Geszteréd, Kunadacs) lettek a csapdák kihelyezve 04.12-én a fóliasátrakba, melyeket heti rendszerességgel cserélünk. A palánták kiültetését követően a sárga fluoreszcensz ragacslapokat a szántóföldre helyezzük ki, helyszínenként 3-3 darabot. A megfigyelést 19 héten keresztül folytatjuk egészen az augusztusi hónap végéig.

A csapdák által fogott egyedszámokat Dr. Orosz Szilvia entomológus vizsgálja meg és közli az eredményeket. Az eredmények naprakészen heti rendszerességgel frissítve elérhetőek a www.nyidoter.hu weboldalon, illetve további tájékoztatást kérhetnek az agronómus kollégáktól.

Balogh Dávid NYIDOTER Kft.  agronómusa

Címkék: ,

Related Post