Palántaszemle 2022.

Az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft április 27.-én egy szakmai nap keretben megtartotta az idei évi palánta szemléjét. A nap folyamán három nagy palántanevelő telephelyet látogattunk meg Biriben, Ófehértón és Nyírkarászban. A szemlén látottak és az agronómus kollégák tapasztalatai alapján megállapítható, hogy az idei hideg tavaszi hőmérséklet és a napsütéses órák hiánya miatt a palánták fejlettségi állapota a szokásoshoz képest kb. egy hetes lemaradásban van. A kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére a kelések jók, melyek 80 % felettiek. Pozitív tapasztalat, hogy az idei palántaágyakban kórokozók okozta betegségeket csak elvétve lehet találni. A NYIDOTER Kft agronómusainak  felmérése alapján megállapítható, hogy az elvetett vetőmag mennyisége és a palánták jelenlegi állapota szerint a leszerződött területünk várhatóan beültethető lesz a Virginia és Burley dohányok esetében.

A szemle során más témákat is érintettünk. Az egyik kiemelkedő terület, a dohány növényvédelme.  Az Európai Növényvédelmi Bizottság által visszavont engedélyokiratok miatt a dohány növényvédelme egyre nehezebb. Az eddig jól bevált és alkalmazott rovarölő és gombaölő készítményeink engedélyokiratait nagyrészt visszavonták. Az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft stratégai együttműködési megállapodásai alapján az FMC, BELCHIM és a UPL képviselői is részt vettek a közös szemlén és a szakmai programon. Minden gyártó és forgalmazó bemutatta a dohánytermesztésben alkalmazható készítményeit és tájékoztatót adtak a 2022.-évi közös megfigyeléseinkről és kísérleteinkről. A későbbiekben a www.nyidoter.hu weboldalon részletes tájékoztatást adunk majd a dohánytermelő partnereinknek az idei növényvédelmi kísérleteinkről is.

A szakmai nap során érintettünk egyéb szakmai és termesztéspolitikai kérdéseket, valamint a különböző kártevő megfigyelési programokat és a hozzá kapcsolt IPM programunkat, az idei üzemi fajtakísérleteket, valamint az országos orobanche felmérést.

Balogh Dávid Nyidoter Kft agronómusa

Címkék: ,

Related Post

2019. évi termésű Burley dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul.2019. évi termésű Burley dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul.

Az ULT Magyarország Kft. közleménye Tisztelt Dohánytermelő! Tájékoztatni szeretnénk minden Burley dohánytermelőnket, hogy a 2019. évi termésű dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul. Az itt meghatározott utolsó felvásárlási