NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások,Palántanevelés DTS palántanevelő tálca használata a dohánytermesztésben

DTS palántanevelő tálca használata a dohánytermesztésben

DTS palántanevelő tálca

A magyarországi palántanevelésben használt polisztirol tálcák jelentős környezeti terhelést okoznak. Évente, mintegy 75.000 – 100.000 db tálca cseréje történik meg úgy, hogy a használt tálcák újrahasznosítása nem megoldott. Nagyrészük a palántanevelő telepek környékén kerül felhalmozásra, átmeneti tárolásra. Néhány vállalkozás „könnyű” beton készítéshez használja a tálcák őrleményét, de ennek a felvevő piacnak a lehetőségei is jóval kisebbek az évente képződött tálcák mennyiségéhez képest. Az egyedüli szabályos út, a használaton kívüli selejt tálcák összegyűjtése és szelektív hulladékként történő megsemmisítése.

Látva ezt a problémát, az ULT Magyarország Kft és a Nyidoter Kft évekkel ezelőtt elkezdett egy megfigyelési programot a kettős falú műanyag tálcák (DTS) alkalmazásával. Az első évek tapasztalatai kedvezőek. Egyedüli gond, hogy a DTS tálcáknak azonos méretűeknek kell lenniük a termelőink által használt 170 lukas polisztirol tálcákkal, mert a vetőgépek kialakítása ennek megfelelő. Ebben a kérdésben egyeztettünk a gyártóval és folyamatban van a 170 lukas DTS tálca kialakítása. Várhatóan az elkövetkező években ez a megoldás elérhető lesz a termelőink részére. A DTS tálcákat jó eredménnyel alkalmazzák Görögországban, Szerbiában, Horvátországban és Lengyelországban a kisebb dohánytermelők, akik kézi töltést alkalmaznak.

A mellékelt fotókon egy szerbiai dohánytermelő az általa három éve használatban lévő DTS tálcákkal előállított palántákat mutat be.

Fekete Tibor ULT Magyarország Kft.

Related Post

2019. évi termésű Burley dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul.2019. évi termésű Burley dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul.

Az ULT Magyarország Kft. közleménye Tisztelt Dohánytermelő! Tájékoztatni szeretnénk minden Burley dohánytermelőnket, hogy a 2019. évi termésű dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul. Az itt meghatározott utolsó felvásárlási