NYIDOTER KFT. Kísérletek - Megfigyelések Első fajtakísérleti vírus szemle – 2024

Első fajtakísérleti vírus szemle – 2024

Az ULT Magyarország Kft. és a Nyidoter Kft minden évben fajtakísérleti programot állít be, melyet 2024-ben is elindított. Ennek keretében egy Burley (Pj-16) és három Virginia (VJ-23, VJ-24, VJ-25) fajtát vizsgálunk 2-2 helyszínen, kontrollként pedig Burley esetében a P-5, Virginiánál a H-19 szerepel. A kísérleti ültetvényekben június 18-án megtartottuk az első vírus szemlét, az ULT Magyarország Kft. a Nyidoter Kft. és a vetőmag előállitó Agroport-D Kft. kollégáival. Első lépésként megvizsgáltuk az egyes fajták vírus fertőzöttségét, melynek mértéke eltérhet fajtától, fejlettségi állapottól, időjárási körülményektől, vektor tevékenységtől és talaj adottságoktól függően.
A vírus felvételezés minden évben a program fontos részét képezi, melynek során megvizsgáljuk mind a négy helyszínen a kísérleti ültetvényeket.
A vírus felvételezést a következő metódus szerint végezzük: minden fajta esetében a szélső sort elhagyva a következő sor első 20 töve után 200 db növényt vizsgálunk és rögzítjük a fellelhető vírusok jelenlétét és identitását. A vizsgálat során jellemzően négy vírus típust találunk (paradicsom bronzfoltosság TSWV, uborka mozaik CMV, dohány mozaik TSV, Y-vírus PVY). Az eredmények pozitív benyomást keltettek, hiszen magas vírus nyomást egyetlen fajtánál sem tapasztaltunk. A legmagasabb értéket az egyik Burley ültetvényben találtuk, a fajtajelölt Pj-16 esetében mely 7,5 %-os mértékű volt. Ez uborka mozaik (CMV) volt, mely ezen a helyszínen egyébként minden évben magasabb szinten tapasztalható. Virginia ültetvényekben kicsivel alacsonyabb fertőzöttségi szint volt megállapítható. A vírus jelenléte itt nem haladta meg az 5 %-os mértéket, egy később ültetett állományban pedig egyetlen beteg tövet sem találtunk.


A kollégákkal a termelő körzetekben tapasztalható vírus nyomásokat is egyeztettük. Azt állapítottuk meg, hogy alacsony a fertőzöttségi szint mind a Virginia mind a Burley ültetvényekben. Egy két eset azonban előfordul, ahol elérheti a 10 %-ot, mely némi aggodalomra adhat okot, de bízunk abban, hogy az elvégzett növényvédelmek és a melegedő időjárás hatására ez nem fog fokozódni a későbbiekben.
Biztatónak érezzük, hogy a csapadék és a hőmérséklet emelkedésének hatására nem csak a dohány, hanem minden kultúrnövény egyenletesen fejlődik. Persze az is érzékelhető, hogy valahol már sok volt a csapadék és vízállások alakultak ki, illetve jégverések is nagyobb számban fordultak elő, mint az elmúlt évben, igy ezek némi termés csökkenést előre vetítenek. Sok helyen azonban ezek a jégverések még a kiültetést kivetően hamar bekövetkeztek, igy ezek a növények már szépen összeszedték magukat. Itt ne feledjük el, hogy a dohány növény mondhatni egy „csoda” növény ilyen szempontból, hiszen rengeteg mindent kibír és gyorsan képes regenerálódni.

Összességében egy pozitív napot zártunk és bízunk abban, hogy bőséges termésünk lesz az idei szezonban.
Nyíregyháza, 2024.06.18.

További anyagok elérhetők a fajtakísérletek oldalunkon.

Balogh Dávid növényorvos agronómus, NYIDOTER Kft

Related Post