Palántaszemle

Palánta szemle 2018.04.20

Palántaszemle a NYIDOTER KFT. és az ULT Magyarország KFT. termelőinél

Közös palántaszemlét tartott az ULT Magyarország KFT. és a NYIDOTER KFT. 2018. április 20-án. A szemlén  három jelentős palánta előállító telephelyét tekintetet meg a népes szakmai stáb. A szemlén képviseltetve voltak a vetőmag és komposztbeszállító cégek (Agroport-D KFT.,  Bíró ZRT.,  Bátori Kert-Plusz KFT.) a szaktanácsadó (Horinka Tamás) és az érdekképviselet részéről a MADOSZ titkára (Eisler József). Néhány korábban a  dohányiparban dolgozó vezető szakembert (Bittner Imre, Balogh László) is meghívtak az eseményre, ill. teljes létszámban képviseltette magát az ULT Magyarország KFT. és a NYIDOTER KFT.

A program Biriben Barna Józsefnél kezdődött, aki a termelői csoport egyik meghatározó árupalánta előállítója hosszú évek óta. Itt tájékoztatás hangzott el a 2018. évi szerződéses adatokról, a felhasznált vetőmagok mennyiségéről és fajta megoszlásáról, valamint az elmúlt napokban végzett csírázási felmérésről, melynek középpontjában a prájmolt és nem prájmolt vetőmagok, a szádor toleráns két fajta, és az árupalánta előállítóknál lévő köztermesztésű fajták voltak. Az eredmények megnyugtatóak voltak, hiszen valamennyi vizsgált fajtánál 90 % fölött alakultak az értékek. Az elhangzottakat a fajtakutató és vetőmag előállító szakemberei is megerősítették a saját tesztjeik eredményére alapozva.
A palánták fejlettségi állapota alapján elmondható volt, hogy az első vetések május 5-8 között elérik a kiültethető állapotot, és az itt is tapasztalható kiváló csírázási eredmények alapján megfelelő lesz a palántaellátottság.

A második helyszín a Sirokkó Szövetkezet ófehértói két telephelye volt, ahol szóba kerültek az elmúlt évben felhasznált gyenge minőségű, gyártási hibás tálcák. A gyártónál ezzel kapcsolatban indult reklamációs folyamatról és a kompenzációjával kapcsolatban elért eredményről is tájékoztatást kaptunk.

Szó esett a palántanevelő öntözővizek minőségi követelményeiről és a megfelelő, szaktanácson alapuló tápanyag visszapótlásról.
Az utóbbi időben egyre gyakrabb és egyre intenzívebb jövedéki ellenőrzések eddigi tapasztalatával kapcsolatban is sok információ hangzott el a MADOSZ és a NYIDOTER KFT. illetékes vezetőitől, akik megerősítették, hogy továbbra is hasonló szintű ellenőrzésekre számíthatnak az ágazat szereplői.

Az utolsó helyszín Apagyon Balogh Miklós termelő és palánta előállító telephelye volt. Itt a korábban említett prájmolási kísérleten túl palántanevelő közeg (kókuszrost) kísérletet, palántanevelő (dupla falu) tálca, valamint ez utóbbi kettő kombinációjára vonatkozó kísérletet láthattak a résztvevők.
Ismertetésre került a 2018. termesztési év Thrips Tabaci csapdázáson alapuló megfigyelési program és a vetési bagolylepke (Agrotis segetum) szintén csapdázáson alapuló megfigyelési program.
Megállapításra került, hogy az elmúlt két-három évben fokozódó gyomosodási probléma a korábbi évi szintet meg sem közelíti, mely köszönhető a tavalyi évben a forgalmazó felé tett jelzés eredményének. Természetesen a forgalmazók képviselői is elmondták, hogy igyekeznek minél magasabb szinten kiszolgálni vevőiket, és érdeklődés esetén egyéb környezetkímélőbb anyagok felhasználására is rendelkeznek alternatív megoldásokkal.

A programok közé egy ebéd elfogyasztása is beiktatásra került, mely közben a szakemberek megvitathatták az aznapi tapasztalatokat.

Related Post

Itt a lehetőség! Gépbeszerzésre, sőt meglévő gépek fejlesztésére lehet pályázni!Itt a lehetőség! Gépbeszerzésre, sőt meglévő gépek fejlesztésére lehet pályázni!

Megjelent a „Mezőgazdasági digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása”, azaz a precíziós gépbeszerzés pályázat felhívásának tervezete. Az elmúlt években rengeteg gazda érdeklődött a gép- és eszközbeszerzés pályázatokkal kapcsolatban, de 2015.

2019. évi termésű Burley dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul.2019. évi termésű Burley dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul.

Az ULT Magyarország Kft. közleménye Tisztelt Dohánytermelő! Tájékoztatni szeretnénk minden Burley dohánytermelőnket, hogy a 2019. évi termésű dohányok felvásárlási ciklusa 2020. február 11. határidővel lezárul. Az itt meghatározott utolsó felvásárlási