NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások,Palántanevelés Éves palántaszemle az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft termelőinél

Éves palántaszemle az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft termelőinél

Palántaszemle

Az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft, 2017. április 27. közös palántaszemlét tartott. A szemlén az ULT Magyarország Zrt, Nyidoter Kft szakembereivel közösen részt vettek a palántaneveléshez kapcsolódó beszállítók képviselői (Agroport-D Kft. Bíró Zrt, Bátori Kert-Plusz Kft, Horinka Tamás szaktanácsadó) valamint a növényvédelmi szakmai felügyeletet ellátó szakhatóság kollégái is. A rendezvényen szintén velünk tartott a MADOSZ titkára.

A szakmai napot Nemes Zsoltnál kezdtük, akinek a gazdaságában 1997-ben, pont 20 éve indult el a float bed technológia programunk. Az itt szerzett tapasztalatok alapján alakította ki később az ULT Magyarország Zrt a palántanevelési fejlesztési programját, mely eredményeként 2000-től minden termelője ezt a technológiát alkalmazza.

Megtekintettük a 2017. termesztési év fajtakísérletek egyes helyszínein nevelt palánta állományokat, valamint az árupalánta nevelő felületek egy jelentős részét.

Megállapítható, hogy a nehéz palántanevelési szezon ellenére is elegendő palánta mennyiséggel rendelkezünk a szerződött területek maradéktalan beültetéséhez. A fajtakutató és vetőmag előállító képviselői elmondták, hogy a nemesítés irányát folyamatosan a változó piaci igényekhez igazítják, valamint olyan körülményeket kívánnak megvalósítani a vetőmag előállítás és pillírozás során, hogy az általuk forgalmazott vetőmagvak versenyképesek legyenek az EU piacán kapható egyéb dohány vetőmagvakkal a csírázás és a palánta kihozatal területén.

A szemlénk során részben érintettük a 2017. termesztési év Thrips Tabaci csapdázáson alapuló megfigyelési programunk helyszíneit. Konzultáltunk a szakhatóság képviselőivel az idei palántanevelés növény egészségügyi problémáiról és azok szakszerű kezeléséről.

A komposzt beszállítók nyomon követhették a termékük idei minőségét több palántanevelő gazdaságot meglátogatva. Sajnos az egyik terméknél a gyomosodás mértéke jelentősen meghaladta a korábban megszokott szintet. A képviselő megerősítette, hogy tájékoztatja a gyártót és hathatós lépéseket tesznek ennek a hibának a jövőbeni kiküszöbölése érdekében. Szó esett a palántanevelő öntöző vizek minőségi követelményeiről és a megfelelő, szaktanácson alapuló tápanyag visszapótlásról.

Fekete Tibor Agronómiai igazgató, ULT Magyarország Zrt

Related Post

Benevia rovarölő szer engedélyokirat kiterjesztése dohány kultúrábanBenevia rovarölő szer engedélyokirat kiterjesztése dohány kultúrában

Tisztelt Dohánytermelőink! Örömmel tájékoztatjuk Önöket, hogy a Benevia  rovarölő szer engedélyokiratát a szakhatóság 2023-tól kiterjesztette a dohány kultúrára is. Ezzel a döntéssel megszűnik az évenkénti szükséghelyzeti engedélykérés procedúrája. A készítmény