NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások Itt a lehetőség! Gépbeszerzésre, sőt meglévő gépek fejlesztésére lehet pályázni!

Itt a lehetőség! Gépbeszerzésre, sőt meglévő gépek fejlesztésére lehet pályázni!

Megjelent a „Mezőgazdasági digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása”, azaz a precíziós gépbeszerzés pályázat felhívásának tervezete.

Az elmúlt években rengeteg gazda érdeklődött a gép- és eszközbeszerzés pályázatokkal kapcsolatban, de 2015. óta ezekre a fejlesztésekre önállóan nem lehetett támogatást igényelni.

Idén rengeteg kertész és szántóföldi növénytermesztő gazda számára nyílik lehetőség, hogy végre megfelelhessen a piaci kihívásoknak modernizálja gépparkját és digitalizálja mezőgazdasági üzemét.

A Minisztérium munkatársai gondosan ügyeltek arra, hogy a pályázat ne arról szóljon, hogy megvesszük a legdrágább, legmodernebb technológiákat, majd az előnyeiket nem kihasználva, 20. századi módon üzemeltetjük őket. Éppen ezért kötelező elemként belekerült a precíziós gazdálkodáshoz és digitalizációhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatások igénybevétele is, melynek keretein belül komoly szakmai támogatással kezdhetik meg az innovatív technológiák alkalmazását a termelők.

Kötelező elemként belekerült a precíziós gazdálkodáshoz és digitalizációhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatások igénybevétele a feltételek közé – Fotó: pixabay.com

Mi a gép- és eszközbeszerzés pályázat célja?

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a világ élelmiszerfogyasztása évről-évre drasztikus mértékben növekszik, úgy hogy ezzel szemben a mezőgazdasági erőforrások (édesvíz, mezőgazdasági művelésű területek) folyamatosan csökkennek. Nem hanyagolható el az a tény sem, hogy a klasszikus mezőgazdasági munka a fiatal munkaerő számára már nem vonzó, nem trendi. A megoldást a környezeti szempontok javítása mellett a hatékony termelés és a modern gépesítés fogja jelenteni.

5 – 250 millió forint támogatás igényelhető, akár 50% intenzitás mellett a fenti feltételek megteremtésére. A 100 milliárd forintot elérő forrásból várhatóan 1500 – 2000 pályázó fog győztesen kikerülni.

Mire lehet költeni a forrást?

• precíziós mezőgazdasági erőgépek, traktorok beszerzésére

• precíziós munkavégzésre- és szemestakarmány betakarítására alkalmas kombájn beszerzésére

• precíziós munkavégzésre alkalmas munkagépek beszerzésére

• rendszeres adatgyűjtéshez, adattároláshoz, elemzéshez kapcsolódó infokommunikációs eszközök beszerzésére (tablet, laptop, asztali számítógép)

• digitális átálláshoz kapcsolódó döntéstámogató eszközök beszerzésére, mint például: drónok, agrometeorológiai állomás kiépítése

• 10 évnél nem idősebb erő és munkagépek felokosítására.

Igen, jól olvasta! Meglévő traktorokra és munkagépekre is lehet támogatást igényelni, amennyiben annak olyan irányú fejlesztése valósul meg, ami által érvényesül a precíziós mezőgazdaság, vagy az adatgyűjtés.

És ha már az adatgyűjtésnél tartunk, a felhívás megalkotói nem feledkeztek meg a begyűjtött adatok rendezéséről és hatékony felhasználásáról sem: a támogatható tevékenységek között helyett kapott a farm-menedzsment szoftver beszerzése és az ahhoz kapcsolódó tanácsadás igénybevétele is.

Ezzel kiegészülve már tényleg egy dimenzióváltás tud megvalósulni a gazdaságokban.A tervezet nagyon jó lehetőségekkel kecsegtet a gazdák számára, ugyanakkor az innovatív technológiák útvesztőjében könnyen el lehet veszni, ha nem a megfelelő szakember kerül kiválasztásra a projekt összeállításához.

Az első benyújtási szakasz még távolinak tűnhet (2021.07.26-2021.08.09), de a gördülékeny és sikeres megvalósítást egy átgondolt projektterv és annak szakszerű összeállítása előzi meg.

Érdekli ez a pályázat? Kérjen személyre szabott ingyenes pályázati konzultációt partnerünktől: Agrárközösség Kft. pályázati szakértőjétől!

Címkék: ,

Related Post