Termelői tájékoztató, 2020. június

Tisztelt Dohánytermelőnk, Partnerünk!

Az elmúlt időszakban a hirtelen lezúduló csapadék és egyes helyeken a jégeső jelentős károkat okozott a dohányültetvényekben. Kollégáink visszajelzése alapján sajnos egyéb károk is keletkeztek, melyek a technológiai fegyelem be nem tartása és egyéb mulasztások miatt alakultak ki.

Szeretnénk felhívni a szíves figyelmüket, hogy minden, a leszerződött termés mennyiségét csökkentő kár esetében az eljárási rend a következő:

1, A vélelmezett kár bekövetkeztét követő nyolc napon belül tájékoztatni kell a szerződött partnereket (NYIDOTER Kft., ULT Magyarország Kft.). Ezt úgy tehetik meg, hogy írásban (elektronikus vagy postai levél formájában) jelzik a bekövetkezett káreseményt a NYIDOTER Kft. ügyvezetője felé.

2, Célszerű újból annak a személynek a segítségét kérni, aki korábban az Egységes Kérelmet segített Önöknek beadni (Falugazdász, NAK vagy egyéb szaktanácsadó), hogy ugyanezen az elektronikus felületen végezze el Önöknek a kétirányú kárbejelentést.

  • Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer (MKR Kárbejelentő kérelem 2020)
  • Vis Maior bejelentés (Egységes Kérelem2020, vis maior W0203 nyomtatvány)

A két bejelentés megtételét követően a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelési Osztály szakemberei (MGSZH) kivizsgálják a bejelentett károkat. A határozat kiadása előtt egyes esetekben a NAV kollégái is bekapcsolódhatnak az eljárásba a korábbi jelzésük szerint (közös helyszíni szemlék keretében).

A helyszíni szemle megállapításai alapján készül el majd a hatóság határozata, mely alapját képezi a későbbiekben a Magyar Államkincstár döntésének a bejelentett vis maior ügyekben.

Amennyiben Önök ilyen határozatot kapnak, a felvásárlási szezon során ezzel kell a kieső termésüket igazolni a szerződött partnereik felé (NYIDOTER Kft., ULT Magyarország Kft.).

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy terméskiesésekre vonatkozó hatósági igazolások hiányában nem lesz eszközük a terméskiesések alátámasztására.

Kérünk mindenkit, hogy a bekövetkezett károk ellenére tegyen megfelelő lépéseket a szerződött termés biztosítása érdekében!

Együttműködésüket köszönjük!

Nyidoter Kft. és az ULT Magyarország Kft. ügyvezetése

Related Post

2021 évi dohánypalánta nevelés fenntartható forrásból származó nevelő közeggel2021 évi dohánypalánta nevelés fenntartható forrásból származó nevelő közeggel

A 2018-ban kezdődött és három éve folytatott programunkat a fenntartható forrásból származó kókuszrosttal 2021-ben több termelőnél üzemi méretekben folytatjuk tovább. A palántanevelés során alkalmazott különböző tőzeg keverékek nem fenntartható forrásból