NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások Termelői tájékoztató, 2020. június

Termelői tájékoztató, 2020. június

Tisztelt Dohánytermelőnk, Partnerünk!

Az elmúlt időszakban a hirtelen lezúduló csapadék és egyes helyeken a jégeső jelentős károkat okozott a dohányültetvényekben. Kollégáink visszajelzése alapján sajnos egyéb károk is keletkeztek, melyek a technológiai fegyelem be nem tartása és egyéb mulasztások miatt alakultak ki.

Szeretnénk felhívni a szíves figyelmüket, hogy minden, a leszerződött termés mennyiségét csökkentő kár esetében az eljárási rend a következő:

1, A vélelmezett kár bekövetkeztét követő nyolc napon belül tájékoztatni kell a szerződött partnereket (NYIDOTER Kft., ULT Magyarország Kft.). Ezt úgy tehetik meg, hogy írásban (elektronikus vagy postai levél formájában) jelzik a bekövetkezett káreseményt a NYIDOTER Kft. ügyvezetője felé.

2, Célszerű újból annak a személynek a segítségét kérni, aki korábban az Egységes Kérelmet segített Önöknek beadni (Falugazdász, NAK vagy egyéb szaktanácsadó), hogy ugyanezen az elektronikus felületen végezze el Önöknek a kétirányú kárbejelentést.

  • Mezőgazdasági Kockázatkezelő Rendszer (MKR Kárbejelentő kérelem 2020)
  • Vis Maior bejelentés (Egységes Kérelem2020, vis maior W0203 nyomtatvány)

A két bejelentés megtételét követően a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Földművelési Osztály szakemberei (MGSZH) kivizsgálják a bejelentett károkat. A határozat kiadása előtt egyes esetekben a NAV kollégái is bekapcsolódhatnak az eljárásba a korábbi jelzésük szerint (közös helyszíni szemlék keretében).

A helyszíni szemle megállapításai alapján készül el majd a hatóság határozata, mely alapját képezi a későbbiekben a Magyar Államkincstár döntésének a bejelentett vis maior ügyekben.

Amennyiben Önök ilyen határozatot kapnak, a felvásárlási szezon során ezzel kell a kieső termésüket igazolni a szerződött partnereik felé (NYIDOTER Kft., ULT Magyarország Kft.).

Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy terméskiesésekre vonatkozó hatósági igazolások hiányában nem lesz eszközük a terméskiesések alátámasztására.

Kérünk mindenkit, hogy a bekövetkezett károk ellenére tegyen megfelelő lépéseket a szerződött termés biztosítása érdekében!

Együttműködésüket köszönjük!

Nyidoter Kft. és az ULT Magyarország Kft. ügyvezetése

Related Post