NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások,Palántanevelés Palántaszemle, 2023. részletes program

Palántaszemle, 2023. részletes program

Az ULT Magyarország Kft a Nyidoter Kft-vel közös szervezésben megtartotta a 2023-as szezon első szakmai napját, a palántaszemlét. A szemlére hivatalosak voltak a velünk együttműködő növényvédőszerekkel és termésnövelő készítményekkel foglalkozó cégek képviselői. Név szerint a Belchim, FMC, UPL és Huminisz Kft. Rajtuk kívül a velünk mai napig szoros kapcsolatban álló, már nyugdíjba vonult agronómus kollégák is részt vettek a körúton. Így közösen egy remek szakmai társalgást tudtunk folytatni, mellyel hozzájárulhattunk a dohánytermesztés további fejlesztéséhez.

A nap során három nagyobb palántanevelő centrumot látogattunk meg, melyek Biriben, Ófehértón és Nyírkarászban találhatóak.

Az idei palántaneveléssel kapcsolatban a látottak és az agronómus kollégák körzeteiben tapasztaltak alapján elmondhatjuk, hogy komoly probléma sehol sem tapasztalható. Nagyon kis mértékben szürkepenész, illetve egy két helyszínen gyomosodás fordult elő, melynek több oka lehet. A kelések kimondottan jónak mondhatóak, hiszen nem ritkák a 160 db palántát tartalmazó tálcák. A változékony időjárás miatt ugyan kismértékben szétnövés előfordul a palánták között, de ez az első nyírásokkal orvosolható, melyet a múlt hét második felében már megkezdtek a termelők, sőt a mai nap folyamán, Napkoron az első kész palánták ültetésre is kerültek egy Virginia termelő gazdaságában.

A fentiek alapján az alapok kimondottan jók. Vélhetően a leszerződött terület beültetéséhez rendelkezésre fog állni a szükséges palánta mennyiség.

A növényvédőszeres cégek képviselői beszámoltak a már korábban is alkalmazott, illetve az új termékeikről, melyek potenciális segítséget nyújthatnak a termesztés során. Szó esett új gyomirtási technológiáról, melyekkel a korábban alkalmazott egyszikű gyomirtási módszert ki tudjuk bővíteni a kétszikű gyomoknak a gyérítésével is, hiszen a gépi betakarítású tömegdohány előállításához a gyommentes állomány egy kulcsfontosságú kérdés. Megtárgyaltuk az idei év egyes kísérleteit és megfigyeléseit. Alkalmazni fogunk több termésnövelő készítményt a palántanevelés, kiültetés és a szántóföldi nevelés során. A tavalyi évben már szó esett egy kukoricakeményítő alapanyagú készítmény alkalmazásáról az ültetés során, mely képes vizet megkötni a talajban. Ez kifejezetten hasznos eszköz lehet számunkra, hiszen a nagy termés mennyiség alapja a jó tő állomány, mely egy aszályos ültetési időszakban nehezen megvalósítható. Átbeszéltük a kártevő megfigyelési programjainkat, melyek során a dohány legfontosabb kártevőit monitorozzuk annak érdekében, hogy a legjobb szaktanáccsal tudjunk szolgálni a termelőink számára a növényvédelmek szükségességének megítéléséhez és időzítéséhez. A megfigyelések elindultak. Már a fólia sátrakban elkezdtük a dohánytripszek sárga ragacslapos megfigyelését illetve a szántóföldeken a vetési bagolylepke rajzásának monitorozását. A megfigyelések eredményei heti rendszerességgel frissítve elérhetőek a www.nyidoter.hu weboldalunkon, illetve az új facebook oldalunkon. Ezeken a felületeken minden dohánytermesztéssel kapcsolatos információ naprakészen elérhető.

Balogh Dávid Nyidoter Kft agronómusa, Növényorvos

Címkék: ,

Related Post