NYIDOTER KFT. Kísérletek - Megfigyelések Kókuszrost kísérlet 2020

Kókuszrost kísérlet 2020

Kókuszrost+tőzeg keverék (Biri 04.14.)

Fenntartható forrásból származó nevelő közegek alkalmazása dohány palánta nevelése során

2020

A dohány palántanevelése során alkalmazott nevelő közeg a tőzeg. A tőzeg felhasználása környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból is több kritikus problémával rendelkezik, mivel képződéséhez több száz évre van szükség, így megújuló forrásnak nem tekinthető. A legnagyobb probléma azonban, hogy kitermelése az érzékenyebb területekről történik, melynek következményeképpen az ott kialakult ökoszisztéma és környezeti biodiverzitás nagymértékben károsodik. Mindemellett a tőzeg bányászata jelentős költséggel jár. Célunk, hogy a dohány palánta nevelése során olyan nevelő közeget tudjunk alkalmazni, mely fenntartható forrásból származik, és kitermelése nem gyakorol káros hatást a környezetre.

Ennek érdekében több éve folytatjuk a kísérleteket a fenntartható forrásból származó nevelő közegekkel, melyek alkalmazása az elmúlt években több-kevesebb sikert eredményezett.

Kísérleti programunk mérföldkövei

2018:

Ekkor 100 %-ban alkalmaztuk a kókuszrostot a tálcák töltésekor, mely teljes sikertelenséget mutatott.

2019:

Ekkor a kókuszrostot kevertük a hagyományos tőzegkeverékkel 2:1 arányban a   kókuszrost javára. 2019-ben ezzel a módszerrel sokkal jobb eredményeket kaptunk,       mint 2018-ban a 100 % kókuszrost esetében. Ily módon a gépi tálcatöltés és    magvetés kivitelezhető volt, mivel a kókuszrost hosszú szálai nem akadályozták             ezt       meg. A palánták valamelyest lassabban fejlődtek, mint a tőzeg esetében, de a      nyírásokat követően kellőképpen megerősödtek és        alkalmasak voltak a kiültetésre.

2020:

A 2019-es „sikeresebb” eredmény alapján a megfigyelést a kevert nevelő közeggel terveztük folytatni. Azonban az idén érkezett kókuszrost szerkezete a korábbi évekhez képest sokkal finomabb szerkezetű volt, így a tálcákat újra 100 % kókuszrosttal töltöttük fel. A megfigyelésbe bevontunk két új keveréket, melyekben a keverék tőzeg és farost hozzáadásával készült.

2020-as megfigyelés aktuális állapota

A kísérletben szereplő tálcák vízre helyezése március 09-én kezdődött. A vízre tételt követően minden esetben kb. 2 hét elteltével csírázásnak indultak a magvak. A csirázás az éjszakai lehűlések és a nap közben is tartósan hűvös, szeles időjárás következtében vontatott volt.

Csírázási százalékok:

  • Kókuszrost/tőzeg:                                                                  152/170 (89%)
  • Farostos tőzegkeverék Klasmann (Biri):                               150/170 (88%)
  • Farostos tőzegkeverék, Stender tabac (Nyírtét)                   156/170 (91%)

A magvak csirázása összességében jónak mondható.

A palánták fejlődése a hagyományos tőzegben nevelt palántákéval közel azonos. Az állomány keresztállapoti fejlettségekor Nyírtéten a Stender tabac farostos keverék esetében volt a leghomogénebb.

Kókuszrost+tőzeg keverék (Biri 04.14.)
Kókuszrost (Biri 04.14)
This image has an empty alt attribute; its file name is Klasmann_farostos_keverék.jpg
Klasmann farostos keverék (Biri 04.14)
This image has an empty alt attribute; its file name is Stender_tabac_farostos_keverék.jpg
Stender tabac farostos keverék (Nyírtét 04.21)

További anyagok elérhetők a Kókuszrost kísérlet oldalunkon.

ULT_NYIDOTER_kozos_logok

Balogh Dávid agronómus, Nyidoter Kft.

Címkék: ,

Related Post