NYIDOTER KFT. Hírek – aktualitások,Öntözés,Termesztéstechnológia,Ültetés Ültetés 2020. Pákozdi Krisztina, Tiszakécske – Küzdelem az aszállyal

Ültetés 2020. Pákozdi Krisztina, Tiszakécske – Küzdelem az aszállyal

Küzdelem az aszállyal ültetés után.

Pákozdi Krisztináék családja 1998-ban kezdte a Burley dohánytermesztést. Gazdálkodásukban most a legnagyobb kihívás az aszály elleni küzdelem főként úgy, hogy az 5 ha beültetett területből csak 3 ha öntözhető.

Nagy Gábor Ottó agronómus ötlete volt a képen látható, ültetés utáni DEKT szippantós tartálykocsival történő beöntözés. Az eljárás lényege az, hogy nagyon könnyű, lágy anyagból legyen a flexibilis gumicső, amely a nyitócsoroszlya nyomában megy úgy, hogy nem sérti meg a kiültetett palántákat. A hátul lévő nyomlazítót ez esetben leveszik, hogy megmaradjon a vájat, amelyből nem folyik el a víz.

A Meteorológiai Szolgálat adatai szerint: 2020 áprilisa, 2007 és 1946 után a három legszárazabb április között lehet az 1901-től kezdődő idősorban. Már március közepe óta nem érkezett jelentős mennyiségű országos csapadék hazánk területére és az áprilisi havi csapadékösszeg is messze elmarad a szokásostól. A tartósan csapadékmentes, komoly tavaszi fagyokkal járó, olykor szeles  időjárás nemcsak a mezőgazdaság számára jelent kihívást. 2020. április 1 és 29. között országosan 8,8 mm csapadékot összegeztünk, mely az áprilisra jellemző 44 mm átlagértéknek mindössze 20 százaléka. Ezzel valószínűleg ez a hónap a harmadik helyre kerülhet a legszárazabb áprilisok 1901-től kezdődő rangsorában.

További fotók láthatók az Ültetés fotógalériánkban.

Nagy Gábor Ottó és Varga József

Related Post