Palántaszemle

Palánta szemle 2018.04.20

Palántaszemle a NYIDOTER KFT. és az ULT Magyarország KFT. termelőinél

Közös palántaszemlét tartott az ULT Magyarország KFT. és a NYIDOTER KFT. 2018. április 20-án. A szemlén  három jelentős palánta előállító telephelyét tekintetet meg a népes szakmai stáb. A szemlén képviseltetve voltak a vetőmag és komposztbeszállító cégek (Agroport-D KFT.,  Bíró ZRT.,  Bátori Kert-Plusz KFT.) a szaktanácsadó (Horinka Tamás) és az érdekképviselet részéről a MADOSZ titkára (Eisler József). Néhány korábban a  dohányiparban dolgozó vezető szakembert (Bittner Imre, Balogh László) is meghívtak az eseményre, ill. teljes létszámban képviseltette magát az ULT Magyarország KFT. és a NYIDOTER KFT.

A program Biriben Barna Józsefnél kezdődött, aki a termelői csoport egyik meghatározó árupalánta előállítója hosszú évek óta. Itt tájékoztatás hangzott el a 2018. évi szerződéses adatokról, a felhasznált vetőmagok mennyiségéről és fajta megoszlásáról, valamint az elmúlt napokban végzett csírázási felmérésről, melynek középpontjában a prájmolt és nem prájmolt vetőmagok, a szádor toleráns két fajta, és az árupalánta előállítóknál lévő köztermesztésű fajták voltak. Az eredmények megnyugtatóak voltak, hiszen valamennyi vizsgált fajtánál 90 % fölött alakultak az értékek. Az elhangzottakat a fajtakutató és vetőmag előállító szakemberei is megerősítették a saját tesztjeik eredményére alapozva.
A palánták fejlettségi állapota alapján elmondható volt, hogy az első vetések május 5-8 között elérik a kiültethető állapotot, és az itt is tapasztalható kiváló csírázási eredmények alapján megfelelő lesz a palántaellátottság.

A második helyszín a Sirokkó Szövetkezet ófehértói két telephelye volt, ahol szóba kerültek az elmúlt évben felhasznált gyenge minőségű, gyártási hibás tálcák. A gyártónál ezzel kapcsolatban indult reklamációs folyamatról és a kompenzációjával kapcsolatban elért eredményről is tájékoztatást kaptunk.

Szó esett a palántanevelő öntözővizek minőségi követelményeiről és a megfelelő, szaktanácson alapuló tápanyag visszapótlásról.
Az utóbbi időben egyre gyakrabb és egyre intenzívebb jövedéki ellenőrzések eddigi tapasztalatával kapcsolatban is sok információ hangzott el a MADOSZ és a NYIDOTER KFT. illetékes vezetőitől, akik megerősítették, hogy továbbra is hasonló szintű ellenőrzésekre számíthatnak az ágazat szereplői.

Az utolsó helyszín Apagyon Balogh Miklós termelő és palánta előállító telephelye volt. Itt a korábban említett prájmolási kísérleten túl palántanevelő közeg (kókuszrost) kísérletet, palántanevelő (dupla falu) tálca, valamint ez utóbbi kettő kombinációjára vonatkozó kísérletet láthattak a résztvevők.
Ismertetésre került a 2018. termesztési év Thrips Tabaci csapdázáson alapuló megfigyelési program és a vetési bagolylepke (Agrotis segetum) szintén csapdázáson alapuló megfigyelési program.
Megállapításra került, hogy az elmúlt két-három évben fokozódó gyomosodási probléma a korábbi évi szintet meg sem közelíti, mely köszönhető a tavalyi évben a forgalmazó felé tett jelzés eredményének. Természetesen a forgalmazók képviselői is elmondták, hogy igyekeznek minél magasabb szinten kiszolgálni vevőiket, és érdeklődés esetén egyéb környezetkímélőbb anyagok felhasználására is rendelkeznek alternatív megoldásokkal.

A programok közé egy ebéd elfogyasztása is beiktatásra került, mely közben a szakemberek megvitathatták az aznapi tapasztalatokat.

Related Post